Afbeelding

53e ELE Rally belooft groots spektakel

Algemeen

Sint-Oedenrode - Aan de vooravond van het 53e ELE Rally is een ding duidelijk: de toeschouwer wordt de grote winnaar van het ELE-weekend! Van jaren vijftig Austin Healey tot World Rally Car, vanuit het gratis toegankelijke SchippersStop Rallydorp brengen bijna negentig équipes op vrijdag 26 en zaterdag 27 mei maar liefst zeventig jaar rallysport-historie aan de start. Als kers op de taart mogen fans zich bovendien verheugen op het debuut van de hypermoderne Eurol R5 Rally Challenge.

De opzet van het ELE-weekend is ten opzichte van vorig jaar ietwat gewijzigd. Zo kennen een aantal klassementsproeven een gedeeltelijk nieuw parcours en worden twee klassementsproeven in tegengestelde richting verreden. Grootste verandering is de verplaatsing van de ELE Shortrally van vrijdag naar zaterdag.

Het zijn niet alleen de toeschouwers die zich nu al rijk mogen rekenen. Althans, als we de kenners mogen geloven. Want met de verrassende deelname van Erik van Loon kent de 53e ELE Rally plots een absolute topfavoriet voor de eindzege. Wegens zakelijke drukte annuleerde Van Loon zijn deelname aan een rally in Kazachstan, waardoor de ELE Rally op de radar kwam. "Toen ik af moest zeggen voor Kazachstan dacht ik direct aan de ELE", vertelt Van Loon enthousiast. De Riethovense Dakar-specialist vertrouwt op de Subaru Impreza WRC waarmee hij in 2016 de ELE Rally won en lijkt daarmee onaantastbaar, al blijft rallysport ook een mechanische sport: "Tijdens de vorige wedstrijd hadden we wat probleempjes met de auto", legt Van Loon uit.

Met De Jong (Citroën DS3 R5), Hermen Kobus (Škoda Fabia R5), Piet Hein van der Heijden en viervoudig ELE Rally-winnaar Henk Vossen (beiden Ford Fiesta R5) wordt het debuut gesierd door de aanwezigheid van liefst drie verschillende types R5. Concurrentie komt ook van Jasper van den Heuvel, al is nog niet bekend waarmee dit zal zijn. De regerend Nederlands rallykampioen wil in de 53e ELE Rally graag een nieuwe auto laten debuteren, maar de haalbaarheid hiervan is vooralsnog onzeker. In het andere uiterste start regionaal favoriet Piet van Hoof voor het zeventiende jaar op rij met de spectaculaire Mitsubishi Lancer Evolution IV die hij in 2003 en 2009 naar de ELE-zege stuurde.

Diversiteit kenmerkt niet alleen de kop van het deelnemersveld. "En daar ligt ook de kracht van deze ELE", weet Van Hoek. "De snelle vierwiel aangedreven auto's zijn absoluut indrukwekkend om te zien, maar een drift van een achterwielaandrijver brengt helemaal een lach van oor tot oor! Van de Ford Escort MKI van Wim Luijbregts tot aan de deelnemers aan de 325i Challenge; we hebben dit jaar ontzettend veel van deze achterwielaandrijvers aan de start. Niet alleen in de rally, maar ook in de ELE Shortrally. Neem Janjur Monshouwer in zijn prachtige Opel Ascona 400. Of Ger Haverkate en diens indrukwekkende BMW M3 E30. Toeschouwers kunnen deze ELE rekenen op groots spektakel!"

De 53e ELE Rally is live te volgen via Omroep Brabant. Tijdens de rally houden zij je via een liveblog (omroepbrabant.nl/elerally) op de hoogte van alle ontwikkelingen, inclusief unieke live beelden! Voor meer informatie over het ELE-weekend en de verkrijgbaarheid van tickets kijk je op www.elerally.nl