Afbeelding

Moord in de melkfabriek (deel 3)

Algemeen

Sint-Oedenrode - Twee weken geleden was het precies 98 jaar geleden dat de beruchte moord in de Rooise melkfabriek plaatsvond. Hoe is de moord gepleegd? Door wie? Dankzij heemkundekring De Oude Vrijheid blikken we terug in een drieluik. Dit is het laatste gedeelte van het verhaal.

De daders gearresteerd
Justitie heeft echter op een grote drukte gerekend en ervoor gezorgd dat er voldoende politie (ongeveer twintig man) aanwezig is om de orde te handhaven. Direct na aankomst wordt de verdachte in verhoor genomen en met diverse getuigen geconfronteerd. Tegen half zes wordt bekend dat Brilleslijper heeft toegegeven medeplichtig te zijn aan de moord. Rond half zeven wordt hij zwaar geboeid en onder politiegeleide naar de plaats van het misdrijf gebracht teneinde ook daar te worden verhoord. Als een lopend vuurtje verspreidt zich het gerucht dat de dader als zijn medeplichtige heeft aangewezen Salomon Lubig, alias Salomon Pikkel, eveneens afkomstig uit Amsterdam.
Woensdagmorgen om zeven uur wordt Brilleslijper van Sint-Oedenrode naar Den Bosch getransporteerd. Als de arrestant te voet en onder geleide van vijf rijksveldwachters bij station Schijndel aankomt, wacht daar een massa volk dat hem luide verwenst. Bij het overstappen in Boxtel speelt zich hetzelfde tafereel af. Hier is het zo'n drukte op het perron, dat de politie met de arrestant zelfs tijdelijk in de conducteurskamer moet vluchten.
Ook aan station Den Bosch is veel volk verzameld. Onder het geroep van "moordenaars" en "hang hem op" wordt Brilleslijper via een zijgang naar de celwagen gebracht en daarna in de gevangenis opgesloten.
Woensdag 30 april om elf uur 's avonds meldt Salomon Lubig zich vrijwillig op het politiebureau te 's-Hertogenbosch. Tot laat in de nacht wordt hij verhoord, waarbij hij eveneens bekent medeplichtig te zijn aan de moord op Van Kruijsdijk.

Lees verder in DeMooiRooiKrant van komende week