Afbeelding
Foto: Johnny Huijberts

Brandweer krijgt ontsnapte bergneusbeer niet te pakken

Algemeen

Sint-Oedenrode – In de omgeving, zeer waarschijnlijk bij een particulier, is deze week een bergneusbeer ontsnapt. Gisteren probeerde de brandweer het dier te vangen in Sint-Oedenrode.

In een boom werd de bergneusbeer gespot. De dierenambulance schakelde de brandweer in. Die rukte uit met een bluswagen en een ladder/kooiwagen. Na het doorzagen van een tak werd de bergneusbeer opgevangen in een vangdeken. Na het opvangen wist de beer toch nog te ontsnappen door open zijkanten van het deken. Nu is voorgesteld om een vangkooi te plaatsen om het dier alsnog te pakken te krijgen.
De wetenschappelijke naam van het dier is Nasua nasua. Het beest komt vooral voor in het zuidwesten van de VS tot zuidelijk Brazilië. De bergneusbeer eet insecten en fruit en heeft een gemiddelde lengte van 41 – 70 cm. Het gewicht is 2,5 – 7 kg. Deze aan de wasbeer verwante roofdieren zijn overdag actief en zeer nieuwsgierig: ze steken overal hun lange, gevoelige neus in.
Bergneusberen leven in groepen van 10 tot 20 (tot 60) dieren en besteden net als apen veel tijd aan het verzorgen van elkaars vacht. Zodra één van de neusberen alarm slaat, klimt de hele groep pijlsnel naar de top van een boom.