Een das kan aardig groot worden. Dit exemplaar werd dood gevonden in de berm van de Lieshoutsedijk.
Een das kan aardig groot worden. Dit exemplaar werd dood gevonden in de berm van de Lieshoutsedijk. Foto: Hans van den Boom

Das doodgereden op Lieshoutsedijk

Algemeen

Sint-Oedenrode – Twee passanten vonden vanmorgen een dode das aan de Lieshoutsedijk in Sint-Oedenrode. Helaas sneuvelen er per jaar zo'n 150 in Noord-Brabant.

De kans dat er dassen sneuvelen bij het oversteken in Sint-Oedenrode is vrij groot, zegt dassenkenner Ton Popelier van Dassenwerkgroep Brabant. "Ze begaan nog al eens de stommiteit om een weg over te steken bij het zoeken naar voedsel. In het gebied Moerkuilen, Vressels Bos en richting Mariahout leven ongeveer vijf á zes dassenfamilies. Je kunt er vanuit gaan dat één familie zo'n drie dassen bevat. In Engeland is dat wel anders. Daar is het heel normaal dat een burcht uit wel tien tot twaalf dassen bestaat."

Op de foto valt te zien dat de das een aardige omvang heeft. Ton: "Veel mensen denken dat de das een omvang heeft van een konijn, maar ze zijn stukken groter." Dassen trekken er in de schemer en 's nachts op uit om voedsel te zoeken. Ze eten vooral regenwormen en fruitsoorten zoals bessen. "Het zijn alleseters", voegt de expert er tot slot aan toe.