Afbeelding

Bedrijfsleven maakt zich grote zorgen om opwaardering N279

Algemeen

Meierijstad - Met verbazing – en vooral grote zorg - heeft het georganiseerde bedrijfsleven in de gemeente Meierijstad en enkele grote belanghebbende bedrijven in het bijzonder, kennis genomen van het voorgenomen besluit van de Stuurgroep N279 Zuid om geen omleiding bij Veghel te realiseren, maar de N279 door Veghel op te waarderen. De zorgen van het bedrijfsleven richten zich met name op het feit dat de gekozen oplossing niet bijdraagt aan een betere bereikbaarheid en de leefbaarheid verslechtert. Platform Ondernemend Meierijstad is met deze zorgen namens het bedrijfsleven naar buiten getreden.

Alternatieven worden afgeserveerd, zonder dat er concrete oplossingen en budgetten vanuit de Stuurgroep zijn aangedragen om de negatieve impact van de opwaardering van de N279 door Veghel op de economie/het Veghelse bedrijfsleven en de leefbaarheid voor omwonenden in Veghel aan te pakken.
De termen toekomstbestendig, duurzaam en 'smart' die door Gedeputeerde Christophe van der Maat worden gebruikt om de voorkeur vanuit de Stuurgroep te betitelen zijn vooralsnog allerminst van toepassing op de zogenaamde oplossing bij Veghel. Eerste berekeningen laten zien dat de komende jaren een verkeerstoename van 15% wordt verwacht. Dit gekoppeld aan de bereikbaarheid van Veghel, een dichtslibbende A50 en Rembrandtlaan, een noodzakelijke tweede verbinding over het kanaal, de aanstaande uitgifte van kavels op het nieuwe bedrijventerrein Foodpark, overlast voor omwonenden, een toename van vrachtverkeer en de groei van bedrijvigheid, baart het georganiseerde bedrijfsleven grote zorgen. De Stuurgroep N279 Zuid zal dan ook snel met oplossingen en financiële middelen moeten komen om de ontwrichtende invloed van de opwaardering van de N279 door Veghel aan de interne Veghelse infrastructuur en ontsluitingen te koppelen. De Stuurgroep en met name de provincie is nu aan zet om Veghel tegemoet te komen, zodat ook daadwerkelijk van een toekomstbestendige, duurzame en 'smart' oplossing gesproken kan worden en de opwaardering van de N279 een positieve invloed heeft op de economie en leefbaarheid van Veghel.
Het bedrijfsleven in de gemeente Meierijstad is de motor van de economie in Noordoost-Brabant en biedt werk aan ruim 27.000 werknemers in alleen al de kern Veghel zelf. Voor behoud – en versterking van deze economische toppositie is een optimale bereikbaarheid van cruciaal belang. Het georganiseerde bedrijfsleven wil zich hiervoor maximaal inspannen en gaat dan ook graag op korte termijn met de Stuurgroep en de provincie in overleg treden.