Afbeelding

Expositie Jan van de Biggelaar

Algemeen

Sint-Oedenrode - Het Roois Kultuur Kontakt houdt een tentoonstelling met het werk van de Rooise kunstenaar Jan van de Biggelaar. Dat zal zijn van 7 mei tot 20 juni.

De opening is zondag 7 mei om 15.00 uur. Doordat Jan op 8-jarige leeftijd bijna twee jaar aan bed gekluisterd was, werd zijn interesse in tekenen verder ontwikkeld. Het prachtige Brabantse landschap maakt grote indruk op Jan. Ook zijn moeder had grote invloed op zijn ontwikkeling en daardoor ontstond de behoefte aan het vastleggen wat hij zag en voelde. Aan de Academie voor Beeldende en Bouwende Kunsten te Tilburg behaald hij zijn diploma's handvaardigheid en tekenen.

Sinds 1968 was hij docent tekenen en handvaardigheid aan het Heerbeeck College in Best. Zowel bij de schilderijen als bij de beelden staat de mens centraal. Steeds is er de verwondering over hoe mensen zich voordoen/gedragen als individu of als groep. De schilderijen zijn figuratief van opzet. Maar de mensfiguren zijn geabstraheerd, maar nog wel herkenbaar. Jan schildert de figuren vaak bijna weg onder felle kleurvlakken en hij haalt ze met enkele schetslijnen weer tevoorschijn. Door deze werkwijze ontstaat vaak een geheimzinnige wereld of situatie. De beelden zijn niet realistisch maar abstraherende figuratie. De plastische vorm van de mens is voor Jan zeer belangrijk. Zoeken naar evenwicht/spanning in de volumes, spelen met vormen. Door meerdere figuren bij elkaar te plaatsen kun je andere emoties verbeelden dan bij solitaire vorm. Het moet een verwondering oproepen.  U bent uitgenodigd om de tentoonstelling in Mariendael te bezoeken.