Afbeelding

Harry and Snowman op Netflix

Algemeen

De Amerikaanse documentaire Harry and Snowman, gebaseerd op oud-Rooienaar Harry deLeyer, was afgelopen jaar een hit in verschillende filmtheaters in Amerika. Inmiddels is de documentaire te bewonderen via Netflix.

Na de Tweede Wereldoorlog vertrok Harry, familie van De Leijer uit Sint-Oedenrode, naar Amerika. Hij redde er een Amish ploegpaard - met de naam Snowman - van de dood door haar weg te kopen van de slachterij. Hij betaalde slechts tachtig dollar voor het dier waar hij direct een klik mee had.

In minder dan twee jaar tijd wonnen Harry & Snowman drie grote springwedstrijden. In de tijd werden ze samen beroemd en reisden ze het land door om deel te nemen aan wedstrijden. In de documentaire vertelt de inmiddels zesentachtigjarige Harry deLeyer zijn sprookjesachtige liefdesverhaal met zijn paard en over zijn carrière in de paardenwereld als rijder en trainer. In 1983 vertegenwoordigde de oud-Rooienaar de Verenigde Staten tijdens het WK in Zweden. Daarnaast kreeg hij in 2002 van de United States Equestrian Foundation een Pegasus Medal of Honor voor zijn levenslange bijdrage aan de sport.

In de documentaire is te de ranch van DeLeyer te zien en vertelt Harry hoogstpersoonlijk zijn levensverhaal. "Ik heb van veel paarden gehouden, maar van Snowman hield ik het meest", vertelt de oud-Rooienaar in de docu. Helaas wordt er weinig getoond over zijn periode in Nederland, maar dat maakt de film er niet minder interessant op.