Afbeelding

Kamerkoor brengt sereen Passieconcert

Algemeen

 

Sint-Oedenrode - Niettegenstaande het schitterende lenteweer en het feit dat er in een tijdsspanne van drie uur drie verschillende concerten gegeven werden in Sint-Oedenrode hadden er nog best veel mensen gekozen voor het Passieconcert van het Roois Kamerkoor in de Nijnselse kerk.

Door: Mattie De Schepper

Mooie programma – opbouw
Met als titel 'Via dolorosa' nam het kamerkoor ons mee langs de lijdensweg zoals die is vervat in de 14 staties van de Kruisweg. Centraal stond het wijdingsvolle 'Stabat mater' van Rheiberger. Daaromheen was gekozen voor koorwerken uit verschillende stijlperiodes, orgelspel en gedichten waarin pijn, lijden, verlatenheid en smart verklankt werden. Er was nagedacht over de opbouw en juiste sfeer. Het getuigt van goede smaak, integriteit en repertoirekennis van dirigente Monique Joosten en zegt veel over hoe zij de instelling van haar zangers weet in te schatten en te stimuleren. De lat lag best hoog.

Wijdingsvol
Opgetild uit de alledaagsheid door het openingslied lied van Monteverdi, werden we mede door de opstelling, bij de dubbelkorige compositie van da Victoria, omgeven en gegrepen om de lijdensweg van Jezus en die van de hele mensheid te overwegen. Ook de goed gekozen gedichten, met veel expressie voorgedragen door Corry Kocken en de intermezzi voor orgel door Gerard Habraken droegen bij tot sereniteit en verstilling.

Koorklank en interpretatie
Het was goed te horen dat het Kamerkoor zich met veel toewijding had voorbereid op dit concert. Dit is repertoire wat hen goed ligt, wat niet wil zeggen dat de interpretatie werken als 'De profundis' van Vic Nees en het 'Eli, Eli', van Bárdos niet veeleisend was. Het prachtig gedragen uitzingen door de alten van het 'orationem meam' in Vic Nees raakte diep zodat, de net daarvoor iets uit de bocht gegane intonatie, mooi opgevangen werd. Er is de laatste maanden veel gewonnen aan koorklank, homogeniteit en beleving van dynamiek in het Kamerkoor. In het 'O vos omnes' van Pablo Casals kwamen deze verworven kwaliteiten mooi tot uiting!

Organist Gerard Habraken
Wat ben je als koor gezegend als je een beroep kan doen op de organist Gerard Habraken. Bescheidenheid en kunde zijn hem eigen. Een virtuoos vertolkte canzona van J.S. Bach, H. Andriessens Kreuzandachten en een indringend werk van Franz Liszt brachten bezinning en ontroering.

Passieconcert Via Dolorosa door het Roois Kamerkoor o.l.v. Monique Joosten met medewerking van organist Gerard Habraken. Werken van da Victoria, Lotti, J.S. Bach, J. Rheinberger, Andriessen, V. Nees, P.Casals e.a.