Afbeelding

Grootste zendmast EU komt in Olland

Algemeen

Sint-Oedenrode - Vorig jaar kwam Rooi landelijk in het nieuws als een van de gemeentes met de slechtste mobiele dekking van Nederland. Olland had zelfs de twijfelachtige eer om lijstaanvoerder te zijn, met compleet witte vlekken zowel op de 3G als de 4G dekkingskaart.

Het ziet er inmiddels naar uit dat gehoor gegeven gaat worden aan de klachten, en hoe. Met een zendmast van 95 meter – tot nu toe de hoogste 4G-mast van de Benelux – worden niet alleen alle witte plekken in de regio van de kaart geveegd, maar ook providers uit omliggende landen doen er hun voordeel mee. Olland heeft namelijk een vrijwel perfecte ligging binnen de driehoek België, Duitsland en natuurlijk Nederland. Zelfs Noord-Frankrijk pikt er een graantje van mee, garandeert 4G Nederland. Van de vier Nederlandse providers heeft KPN de order in de wacht weten te slepen. Volgens planning gaat medio april dit jaar de eerste schop de grond in. Het wordt een mast van het hybride type. Als voorkeurlocatie is aangegeven een perceel tussen de Kartuizerweg en het Morgenstraatje. Volgens 4G Nederland is voor het plaatsen van een dergelijke mast geen bestemmingsplanwijziging nodig.

Uit onderzoek van 4G Nederland blijkt dat de nieuw te bouwen mast 0,215 Volt straling per meter bevat. Dat is onder de norm, stellen zij. Onzin, beweert Cynthia Laamers van de landelijke actiegroep 'Verminder electrosmog'. "4G Nederland heeft als uitgangspunt dat een schadelijk effect op de gezondheid, in welke mate dan ook, nooit vastgesteld is. Die norm is dus volslagen willekeurig." 'Verminder electrosmog' roept daarom op tot een massale samenkomst van belangstellenden en betrokkenen bij café d'n Toel in Olland. Tijdstip van samenkomst is aanstaande zaterdag om 11.00 uur. Binnenkort zal KPN een informatiebijeenkomst beleggen. De provider stuurt één dezer dagen een informatiebrief rond.