Afbeelding

Piet Spanjers mag ambtsketen Meierijstad maken

Human Interest

Sint-Oedenrode – Piet Spanjers, de meest bekende Rooise goud- en zilversmid, heeft de eer gekregen om het nieuwe ambtsketen van Meierijstad te maken. Dat is donderdagmiddag bekendgemaakt door de voorzitter van de selectiecommissie, waarnemend burgemeester Fränzel.

Vier juweliers/ontwerpers uit Meierijstad hebben aangegeven graag in aanmerking te komen om de ambtsketen te vervaardigen. Begin januari werden zij uitgenodigd om een ontwerp met toelichting in te dienen. Na ontvangst van de ontwerpen werden deze geanonimiseerd en voorgelegd aan de selectiecommissie. Deze selectiecommissie bestond uit waarnemend burgemeester Marcel Fränzel van Meierijstad (eerder van de gemeente Veghel), oud-burgemeester van Schijndel Jetty Eugster en de plaatsvervangend raadsvoorzitters Mari van de Aalsvoort en Rien Verhagen. Met inachtneming van de criteria heeft de selectiecommissie unaniem een winnend ontwerp gekozen. De selectiecommissie stelt: 'Het ontwerp is tijdloos en typerend voor de gemeente Meierijstad.'

In 1997 maakte Piet ook al de laatste ambtsketen van Sint-Oedenrode. Een jaar lang werkte hij er iedere zondag aan. Dit keer moet hij de klus in 5,5 week klaren. Samen met zijn vrouw Nellie was de goudsmid aanwezig bij de bekendmaking. Vol trots liet Piet alvast onderdelen zien van zijn ontwerp. "Ik vind het belangrijk dat mensen iets in handen hebben. Daarom heb ik alvast een voorbeeld gemaakt", vertelt de Rooienaar. Nellie is nog steeds perplex over de aanbesteding. "We hadden niet verwacht dat we dit nog een keer zouden mogen doen. Het is echt een eer. Toen we het hoorden, stonden we allebei te trillen."

Waarnemend burgemeester Fränzel mag het ornament nog enkele maanden dragen. Daarna zal hij het overdragen aan zijn opvolger. De oude ambtsketens van de gemeenten Veghel, Schijndel, Sint-Oedenrode en Erp krijgen een plekje in het bestuurscentrum van Meierijstad te Sint-Oedenrode.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Het ontwerp
Het ontwerp