Afbeelding
Foto: Ties van Dooren

Stemmen op school

Algemeen

Meierijstad - Over een week gaat Nederland naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. De bovenbouw van het Zwijsen College kunnen vanaf vandaag, woensdag 8 maart, stemmen op school. De Veghelse middelbare school doet mee aan de Scholierenverkiezingen.

Leerlingen van het Zwijsen kunnen tot en met dinsdag 14 maart hun stem uitbrengen in het stembureau op school. Vakgroepvoorzitter maatschappijwetenschappen Hans van Dooremalen vertelt dat de organisatie achter de Scholierenverkiezingen is afgestapt van de stemcomputer. "Te hack-gevoelig. Er wordt weer 'gewoon' gestemd via een stembiljet van papier. Het stembureau wordt constant bemand en alle stemmers worden bijgehouden op een namenlijst. Iedereen kan maar één keer stemmen." Hans probeert zijn leerlingen in de les te interesseren voor politiek. Een jaar met verkiezingen maakt het extra leuk. "Absoluut. De leerlingen krijgen les over de verschillende partijen en ze leren begrippen als conservatief en progressief. Ook zijn ze actief bezig. Op dit moment vormen ze aan de hand van de peilingen mogelijke coalities. Uiteraard moeten dat logische combinaties zijn." Ook worden de verkiezingen van 2012 vergeleken met wat er nu allemaal gebeurd. Rector Anita O'Connor is blij met de lessen en opdrachten van Hans. "De school is veranderd. Vaardigheden zijn belangrijker geworden. Het kritisch denken en kijken naar waarom iets gebeurt. Daarna conclusies trekken en een mening vormen."

Toekomst
De rector van het Zwijsen College vindt het vanzelfsprekend dat het Zwijsen meedoet aan de Scholierenverkiezingen. "We zijn opvoeders. Het is belangrijk dat deze jongeren het belang zien van stemmen en dat ze straks, als ze oud genoeg zijn, gebruik maken van dit voorrecht. Het is immers hun toekomst." Toch was de opkomst onder de jongeren in 2012 niet best. Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek ging bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2012 bijna een derde van de jongeren niet naar de stembus (30 procent). Het gemiddeld aantal niet-stemmers onder alle leeftijdsgroepen was 25 procent.
Tim Hofman hoopt jongeren naar de stembus te krijgen. Samen met een clubje enthousiastelingen wil hij de groep jongeren die voor het eerst mag stemmen motiveren om daadwerkelijk te gaan stemmen. Zijn initiatief De Stembus is goed ontvangen en wint elke dag aan populariteit. Volgens Tim heeft deze generatie 'een schop onder z'n hol' nodig. Anita weet niet hoe het komt dat de jeugd de weg naar de stembus zo moeizaam vindt. "Een eenvoudig antwoord is er niet. Iedereen met een opvoedkundige rol moet blijven zeggen dat het belangrijk is. Hans doet dat op een fantastische manier", vindt ze. Hans vindt de actie van Hofman goed, maar hoopt wel dat de jongeren zich inhoudelijk verdiepen in de politieke partijen en niet zomaar 'iets' stemmen.

Trump
Zijn werk als docent maatschappijleer is momenteel alles behalve saai. Een verkiezingsjaar en de inauguratie van President Trump. "Met die man is het elke dag raak. Erg interessant en leuk om over te praten in de klas. Je leert de leerlingen een actuele mening vormen en niet alles klakkeloos over te nemen." Anita vult aan: "Kinderen en jongvolwassenen leren kritisch te denken en je laat ze zelf een mening genereren. Zo dragen we bij aan het burgerschap van onze leerlingen."

Jesse Klaver
De afgelopen editie van de Scholierenverkiezing werd gewonnen door de PVV. Jongeren in het voortgezet onderwijs en op het mbo brachten in 2015 in heel Nederland hun stem uit in aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen. Een voorspelling durft Hans niet te geven wel verwacht hij dat GroenLinks in populariteit is gestegen. "Jesse Klaver is toch een beetje de new kid on the block. Ik denk dat GroenLinks goed gaat scoren. Een lijsttrekker is niet per se doorslaggevend, maar kan een leerling wel over de streep trekken. Je ziet overigens dat de Scholierenverkiezingen vaak een goede voorspellende waarde hebben voor de uitslag van de echte verkiezingen", besluit Hans.

Uitslag
De bovenbouwleerlingen, zo'n 800 in totaal, kunnen tot en met dinsdag 14 maart hun stem uitbrengen in het stemhokje op het Zwijsen College. Dinsdagavond hoopt het Zwijsen de uitslag van de eigen school bekend te maken.