Afbeelding

Belastingen Meierijstad gelijkgetrokken

Politiek

Sint-Oedenrode - De lokale belastingen in Meierijstad worden 'geharmoniseerd' (op elkaar afgestemd). Bij de oordeelsvormende vergadering donderdagavond bleek daarvoor een ruime politieke meerderheid. De oppositie sputterde tegen, maar ze hadden weinig keus: bij een fusiegemeente is harmonisatie wettelijk verplicht, en in het coalitieakkoord was al vastgelegd dat Meierijstad als geheel niet rijker zou worden, maar ook niet armer. De verschillen per fusiegemeente kunnen echter wel aanzienlijk zijn.

Precariorechten, hondenbelasting en betaald parkeren worden afgeschaft. Voor de ozb is het gemiddelde genomen van alle fusiegemeenten. Vooral voor eigenaren van bedrijfsgebouwen in Veghel is dat een flinke greep in de portemonnee: 10 procent verhoogd. In Rooi zijn ze juist iets beter af. Dat geldt ook voor particuliere woningbezitters.

De gemeenteraad neemt op 9 maart het definitieve besluit.

Wie de vergadering live had willen volgen via de gemeentesite, kwam overigens van een koude kermis thuis. Het scherm bleef zwart en is dat het in het video-archief nog steeds.