Afbeelding

Aanzienlijke aanpassingen ozb Meierijstad

Algemeen

Meierijstad - In Schijndel, Sint-Oedenrode en Veghel golden aanzienlijke verschillen in ozb-tarieven. In het coalitieakkoord is vastgelegd dat die tarieven gelijkgetrokken gaan worden, wat in een fusiegemeente overigens ook wettelijk verplicht is.

Voor sommige bedrijven en woningbezitters betekent dat een verhoging van de ozb, voor andere een verlaging. Dat laatste is het geval in Sint-Oedenrode: bedrijfsgebouwen 6 procent, woningen 7 ½ procent. In Veghel stijgt de ozb voor bedrijfsgebouwen met maar liefst 10%. "De andere kant is dat zij jarenlang hebben kunnen profiteren van een laag ozb-tarief" relativeert de gemeente. Particuliere woningbezitters in Veghel betalen ook meer, maar zijn aanmerkelijk beter af: 1,2 procent verhoging. In Schijndel betalen eigen woningbezitters -1,7 procent minder ozb.
In het coalitieakkoord is eveneens vastgelegd dat Meierijstad niet rijker wil worden, maar ook niet armer. Om dat te bereiken moet de totale ozb opbrengst 2017 van Meierijstad gelijk zijn aan de hoogte van de totale ozb opbrengst 2016 van de voormalige fusiegemeenten (17,4 miljoen euro).
In de praktijk is de verhoging maximaal 100 euro bij een woz-waarde van 500.000 euro. Bij een woz-waarde van 20 miljoen euro kan dit oplopen tot circa 4000 euro. In Sint-Oedenrode betekent dit dat een bedrijf met een woz-waarde van 500.000 euro circa 60 euro minder gaat betalen, bij een woz-waarde van 20 miljoen zelfs zo'n 2400 euro minder. Opmerkelijk genoeg vermeldt de gemeentelijke website uitsluitend de gevolgen voor de bedrijfsgebouwen, en niet van de burgers. Formeel moet de gemeenteraad nog een besluit nemen over de aanpassingen.