Succes in eigen huis

Sint-Oedenrode - Zaterdag 11 en zondag 12 februari 2017 organiseerde turn- en gymnastiekvereniging Dioscuri samen met de technische commissie turnen dames van de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie de voorwedstrijden voor de D1 en 4e divisie.

Evie van Bers en Evelien den Ouden, beide Jeugd I, beten in de ochtendwedstrijd namens Dioscuri het spits af. Evie begon op de brug. Zij turnde een oefening als nooit tevoren. Evelien gooide vooral hoge ogen met haar balk- en vloeroefening. Op de evenwichtsbalk wist zij knap de hoogste score van alle 50 turnsters op haar naam te laten schrijven, waarmee zij zeker is van een plaats in de toestelfinale balk. Evelien werd in het grote deelnemersveld uiteindelijk heel knap 2e.

Na deze prachtige start was het de beurt aan de Jeugd II dames. Mikayla Clarke, Anouk van den Brand en Amy Jones begonnen de wedstrijd op balk. Alle drie moesten ze op dit onderdeel een val incasseren. Amy liet een hele stijlvolle oefening op vloer zien en ook Mikayla straalde op de vloer met de 3e score. Op het derde onderdeel, sprong, was het Anouk die een hoge score wist neer te zetten. Haar twee half in/half-uit sprongen waren goed voor de 2e plaats en een sprongfinale. Ook op brug turnde Anouk subliem ze kwalificeerde zich zelfs als 1e voor de brugfinale.

In de derde wedstrijd kwamen Veerle Dahler, Amy Pompen en Keri Habraken, de pupillen II D1 van Dioscuri, in actie. Keri begon de wedstrijd ijzersterk op vloer. Goed voor de 5e vloerscore. Veerle blonk vooral uit op brug, waar zij 2e brugscore van de wedstrijd behaalde en zich daarmee verzekerde van een plaatsje in de brugfinale. Amy tot slot, liet op balk een strakke oefening zien. Zo strak zelfs dat zij ondanks een val en dus een vol punt aftrek alsnog de 5e balkscore neerzette.

Nadat op dag één alle turnsters zich gekwalificeerd hadden lag de lat voor dag twee hoog. Noa der Kinderen (Pupil 1 D1) en Julia van Hoof (Junior) voelden de druk. Noa turnde echter een keurige wedstrijd. Met name op sprong zette zij een hoge score neer, goed voor de 8e plaats. Julia startte haar wedstrijd wat matig op brug. Op het tweede onderdeel maakte ze dit gelukkig ruimschoots goed. Een vrijwel perfecte oefening resulteerde in een megascore. Julia heeft zich daarmee als 1e geplaatst voor de balkfinale. Na ook een 5e score te hebben neergezet op vloer wist Julia dat ze meedeed om de medailles. En jawel, zilver!

In de tweede wedstrijd kwamen Instappers Naomi van der Post en Karlijn Limbourg in actie. Naomi turnde een vloeroefening als nooit tevoren. Super strak en geconcentreerd turnde zij naar een score die goed was voor de 5e plaats. Karlijn's vloeroefening (evenals die van Naomi met een spectaculaire arabier flikflak) was zelfs goed voor de 2e plaats. Karlijn is in ieder geval zeker van een plaatsje in de toestelfinale vloer. Zij eindigde bovendien op het podium overall en mocht de bronzen medaille in ontvangst nemen. Een mooie prestatie!

In de laatste wedstrijd was het de beurt aan de Senioren. Een grote groep van zes turnsters trad namens Dioscuri aan. Elena Haenen, Nienke van der Vleuten, Ilse van der Heijden, Myrne van den Eertwegh en Anneke en Paula Verwaard begonnen hun wedstrijd op brug. Met name Myrne blonk uit op dit onderdeel. Maar ook Elena begon haar wedstrijd keurig op brug. Op de evenwichtsbalk ging het voor de meiden helaas niet zoals gehoopt. Alleen Paula wist te blijven staan en haalde knap de 5e plaats op dit onderdeel. Op vloer turnde Paula voor het eerst een salto achterwaarts én een salto met halve draai voorwaarts in haar oefening. Opvallend was verder dat de vloeroefeningen van de zussen Paula en Anneke door de jury met exact hetzelfde punt werden beloond. In het individueel eindklassement moesten de dames zich bij de beste 16 turnen voor een plaatsje in de regiofinale. Een zware opgave in de Senioren-categorie. Toch wisten Anneke en Ilse zich knap als 9e resp. als 12e te plaatsen voor de regiofinale.

Met drie medailles en 13 regiofinaleplaatsen een sportief uitermate succesvol weekend voor Dioscuri!