Afbeelding
Cor van Oorschot

Wervelend taalspel tijdens literair concert

Algemeen

Sint-Oedenrode - Denkend aan de vele lachsalvo's die we tijdens dit optreden hoorden en alle blije gezichten en twinkelende oogjes die we om ons heen zagen komt de kwalificatie 'eerbewijs' misschien wat plechtig over. Toch hebben we met velen – alle extra bijgeplaatste stoelen waren bezet –volop kunnen genieten van hoe rijk, veelzeggend en levendig onze eigen Nederlandse taal is.

Door: Mattie De Schepper

Virtuoze taalkunstenaars
Deze twee taalkunstenaars, die zovele jaren een duo vormden, hebben klaarblijkelijk maar een half woord nodig om er vervolgens honderden te laten opwellen. Koppel opmerkingsgave, humor, cynisme, spot en taalvaardigheid aan elkaar en je krijgt een spraakwaterval aan schitterend geformuleerde bewoordingen in allerlei versvormen. Het muzikale repertoire van Pieter Nieuwint sluit naadloos aan bij de lichtvoetige, soms nostalgisch getinte teksten van Ivo de Wijs. Door het elkaar uitdagen in spitsvondigheid en tempo weten zij hun publiek scherp te houden.

Verstaanbaarheid
Tijdens een instrumentaal concert gebeurt het me wel eens dat de muziek gedachten en beelden bij me oproept en dat ik me dan baadt in een zee van klanken en lijnenspel. Dat bleek nu uitgesloten. Ik moest alle zeilen bijzetten om te kunnen volgen, dit mede doordat het spreektempo vaak zo hoog lag. Tijdens de pauze hoorde ik ook van anderen dat zij de grootste moeite hadden om de teksten te volgen. Lag het aan het feit dat ons gehoor in de loop der jaren heeft moeten inboeten of vergt deze vorm van literair concert toch een meer specifieke geluidsvoorziening, zodat het luisteren niet gehinderd wordt door bijgeluiden in een verstoord klankbeeld. Bij het onderdeel waarbij Ivo de Wijs, aan de hand van op groot scherm getoonde teksten, zijn bijzondere hobby, namelijk het verzamelen van rouwadvertenties uit de krant, meesterlijke toelichtte, was duidelijk dat deze visualisering in grote mate bijdroeg aan de interactie met het publiek.

Educatief, respectvol, beschouwend
Knap hoe Ivo de Wijs ons aan de hand van voorbeelden attendeerde op schrikkelrijm, oogrijm, stuntrijm, raadselrijm en op versvormen, versvoeten, liedstructuur, op gewilde en ongewilde woordspelingen, op gedachtenkronkels, op wat rijmt en niet rijmt. Mooi is ook hoe zij beiden vertelden over hun diepgewortelde bewondering voor Drs. P.

De onderwerpen voor hun liederen en teksten halen zij uit het dagelijkse leven van mens en dier. Hebbelijkheden worden met lichte spot en humor uitvergroot zonder in banaliteit of minachting te vervallen. Pieter Nieuwint is met zijn gloedvolle zang en subtiel gevarieerd pianospel een waardige partner in dit inspirerende duo. Bedankt Ivo de Wijs en Pieter Nieuwint voor het plezier dat jullie uitstralen, voor de rijkdom die je met ons deelde. Bedankt Roois Kultuur Kontakt en Peter de Koning met zijn team voor het mogelijk maken van deze heerlijke middag.


Afbeelding