Bas Sanders (l) vertelde vol enthousiasme over hoe de natuur als voorbeeld dient voor de moderne ontwerper
Bas Sanders (l) vertelde vol enthousiasme over hoe de natuur als voorbeeld dient voor de moderne ontwerper

Biomimicry: kijken hoe de natuur problemen oplost

Algemeen

Sint-Oedenrode - De laatste jaren dringt bij ons mensen steeds meer het besef door, dat er geen betere leermeester is dan de natuur. Bas Sanders uit Nuenen, van een oorsprong een werktuigbouwkundige, maakte zo'n twintig jaar geleden bij toeval kennis met biomimicry of ook wel biometica. De kunst van het gebruik maken van technieken die in de natuur vanzelfsprekend zijn. Afgelopen maandag vertelde hij hiervoor in d'n einder tijdens een lezing van de heemnatuurgroep.

"We nemen dingen veel te vaak als vanzelfsprekend aan zonder ons over het hoe of wat te verdiepen", legde Sanders zijn gehoor voor. Hij illustreerde dat met een voorbeeld aan de hand van een foto van zijn toen driejarige dochter, die hem de oren van de kop vroeg over waarom een kikker zo glibberig was, waarom hij zulke lange poten had en waarom die kikker in een weiland in plaats van in de sloot zat. "Allemaal vragen die we ons als volwassene niet of te weinig stellen, maar die wel antwoord geven op de vraag hoe dingen werken of beter gezegd ook kunnen werken".

Aan de hand van tientallen voorbeelden liet Bas Sanders het publiek zien hoe dat de natuur de basis is voor innovaties. Zo is het Olympische zwempak van Pieter van de Hoogenband ontworpen op basis van de huid van een haai. Door tot op microniveau op de huid van een haai in te zoomen en die structuur in het zwembad toe te passen, kon een bijdrage geleverd worden aan verschillende gouden, zilveren en bronzen plakken.

Maar ook voor de hightech vliegtuigindustrie stonden roofvogels na bijna een eeuw plotsklaps als voorbeeld. Door goed te kijken naar hoe de vleugels van een roofvogel zich tijdens een glijvlucht gedragen, kwamen ingenieurs op het idee om zogenaamde wingtips toe te passen. De draagkracht van de vleugels nam toe en de turbulentie rond de vleugels nam juist af. Het gevolg was tot vijfentwintig procent besparing op het brandstofgebruik. Maar ook door de slurf van een olifant goed te bestuderen, bleken er in de robotica interessante ontwikkelingen mogelijk.

Afbeelding
Afbeelding