Afbeelding

Meierijstad heeft zegen van bisschop

Algemeen

Meierijstad - Bisschop Gerard de Korte van het bisdom Den Bosch heeft zondagochtend in de Heilige Antonius Abt kerk in Eerde Gods zegen uitgesproken over de gemeente Meierijstad. Hij deed dit tijdens een eucharistieviering die geïnitieerd was door de dorpsraad van Eerde, omdat het dorp centraal in Meierijstad ligt.

Op de eerste rij zaten onder andere de wethouders, burgemeester Marcel Fränzel en oud-burgemeester Eugster van Schijndel en Maas van Sint-Oedenrode. Deken Vincent Blom stak samen met burgemeester Fränzel en Eugster en Maas een grote kaars aan, die de gemeente Meierijstad symboliseerde. Burgemeester Fränzel nam de kaars van Meierijstad in ontvangst. Deze krijgt een plekje op het gemeentehuis.

Aanwezigen
De bisschop werd tijdens de viering bijgestaan door de concelebranten deken Vincent Blom, pastoor Ard Smulders en de diakens Hans van Bemmel en Mari van der Heijden. Ook waren delegaties van de zusters Franciscanessen uit Veghel en de Zusters van Liefde uit Schijndel en leden van het interreligieus overleg present. Verder waren er talrijke belangstellenden aanwezig uit alle dertien kernen van de gemeente Meierijstad, onder wie afgevaardigden van de lokale geloofsgemeenschappen en de dorps- en wijkraden.

Dienen en verbinden
Frans Zegers, voorzitter van de dorpsraad van Eerde, liet in zijn welkomstwoord al direct doorschemeren het thema van de viering - 'Geroepen tot dienen en verbinden' - zeer inspirerend te vinden. "Ook wij als dorpsraad zien het als onze missie om dienstbaar te zijn en bestaande verbindingen te koesteren en te onderhouden en waar mogelijk uit te breiden. Wij doen ons werk graag in goede samenwerking met onze collega's van de dorps- en wijkraden, verenigingen en instellingen alsmede alle bestuurders en ambtelijke medewerkers van Meierijstad." Hij vervolgde: "In aanloop naar de totstandkoming van de nieuwe gemeente hebben we al geruime tijd mogen ervaren dat het ontstaan van een nieuwe gemeente veel hartelijkheid en energie losmaakt. Zo zijn vertegenwoordigers van dorps- en wijkraden al maandenlang met elkaar in conclaaf om, in het kader van de wettelijk verplichte harmonisatie, bouwstenen aan te reiken voor toekomstig beleid aan het hoogste bestuursorgaan van onze gemeente. Bij de daarbij behorende overleggen nemen we met respect kennis van elkaars verschillen en gaan we gezamenlijk op zoek naar oplossingen. Op die manier tonen we, dat we onze roeping om te dienen en verbinden daadwerkelijk serieus nemen ten behoeve van allen voor wie wij ons werk verrichten."

Brabantse vreugd
Speciaal voor de gelegenheid werd de Sint-Antoniusmolen in Eerde vanaf donderdagavond in de Brabantse vreugd gezet. Het wiekenkruis werd naar de kerk gericht in overhoekse stand, met de zeilen door het hekwerk gevlochten. In de bovenste wieken wapperden de vlaggen van de gemeenten waaruit Meierijstad is ontstaan.

 
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding