Dit meisje is licht genoeg om de baan te trotseren.
Dit meisje is licht genoeg om de baan te trotseren.

Alleen ukkies kunnen op het ijs

Algemeen

Sint-Oedenrode – De weermannen en vrouwen; Kunnen we ze nog geloven? Ze kregen er de laatste dagen in Nederland flink van langs. Vrijwel 'en masse' beloofden ze overvolle schaatsbanen, maar dat viel glad tegen. Bij De Helden van Kien baalde de ijsmeester omdat het ijs niet dik genoeg was en ook in Boskant bleven de schaatsen in het vet. Alleen de ukkies kunnen er op het ijs.

Deze week staat in DeMooiRooiKrant een advertentie van De Vriendschap met daarin de vermelding dat vanaf woensdag geschaatst zou kunnen worden op het Ritaplein. "Was het maar waar", zegt medeorganisator Edwin Hermsen. "De weersvoorspellingen waren erg divers de afgelopen week.

Aangezien Wilco Verhagen en ik namens buurtvereniging Boskant-West en jeugdsoos het Pluugske de vorige keer ook de kartrekkers waren voor de organisatie van een schaatsbaan werden wij ook ditmaal van diverse kanten benaderd om op het nieuwe plein een schaatsbaan te maken. Direct hadden we een enthousiast groepje mensen verzameld en werden de plannen gesmeed. Op maandag hebben enkele van die enthousiastelingen het laatste restje sneeuw verwijderd en 's avonds om acht uur zijn we langzaam begonnen met het nevelen van de baan. Dat ging wonderwel uitstekend en daar is ook tot 4 uur 's nachts mee doorgegaan. Dinsdagochtend om 6.30 uur zijn we weer voorzichtig verder gegaan tot 8.30 uur. De baan zag er werkelijk uit als een plaatje! We waren er dan ook van overtuigd dat we met nog een nacht doorwerken het voor mekaar zouden krijgen om op woensdagmiddag te kunnen gaan schaatsen. Dit was ook een must omdat de weersvoorspellingen aangaven dat de vorst daarna niet lang meer aan zou houden. Dinsdagochtend rond 11 uur viel onze droom, en die van vele kinderen, echter stilletjes aan in duigen. Er kwam lucht onder de ijsvloer en aan het eind van de middag was de ijsbaan in een dusdanige staat dat er geen redden meer aan leek. Die avond zijn we om 20.00 uur met alle ijsmeesters bij elkaar gekomen om een besluit te nemen. Daar hadden we meer dan een uur voor nodig maar uiteindelijk waren we toch allen van mening dat het geen haalbare kaart meer was. Jammer! Of het toch de iets te warme ondergrond was of het zonnetje dat maandagmiddag op onze spiegel scheen, is niet zeker, maar het was in ieder geval einde verhaal. We hebben er weer iets van geleerd en we zijn weer enthousiast voor een volgende keer! Laat de vorst maar komen!"
Inderdaad, de winter is nog niet voorbij. Iedereen mag blijven hopen op een dikke laag ijs. Maar of we de weerexperts nog moeten geloven….

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding