Afbeelding

De Glazen Bol

Algemeen

Sint-Oedenrode - Bij iedere jaarwisseling hoor je het weer: "Wat is er toch veel gebeurd het afgelopen jaar!" gevolgd door een opsomming: geboortes, sterfgevallen, huwelijken, echtscheidingen, nieuwe relaties, schandaaltjes, de extreme winter – of het uitblijven ervan – de broekriem aanhalen enzovoort. Elk jaar weer spelen de kranten erop in, met een overzicht van de meest in het oog springende gebeurtenissen.

Ook hoor je vaak de vraag wat het nieuwe jaar weer zou gaan brengen. Velen van ons wagen zich wel eens aan een voorspelling. Vaak dicht bij huis. Soms ongemerkt. Wie wordt de neije? Gaat sporter X Rooi (inter-)nationaal op de kaart zetten? Wat doet de politiek met onze belastingcenten? Stapt er een gemeenteraadslid op, en zo nee waarom niet? Orakels genoeg als het erop aankomt. Lekker veilig, want geen hond die er een jaar later op terug komt. DeMooiRooiKrant wilde daar eind 2011 wel eens verandering in brengen. Met een niet al te serieuze voorzet van wat 2012 zou gaan brengen. Eind van het jaar hebben we publiekelijk de balans opgemaakt. En dat is inmiddels een goede traditie geworden.

Terugblik
In de vorige glazen bol hadden we geen enkele keer de plank aantoonbaar misgeslagen. "Maar misschien hebben we het onszelf gewoon te gemakkelijk gemaakt. Dat gaan we anders doen" schreven we toen. Dat was een understatement. De voorspelling dat Rooi per 1 januari 2017 zou gaan fuseren was ons te makkelijk. We orakelden daarom dat Rooi zich netjes zou aansluiten bij de datum van de landelijke gemeenteraadsverkiezingen, een jaar later. Dat bestuurders peentjes zouden gaan zweten om toch nog die illusie na te jagen dat ambtenaren sneller kunnen werken dan volgens het boekje. Dat geen enkel gemeenteraadslid dit falen zou durven te lekken naar de pers omdat ze allemaal zoooo braaf waren.
Hoewel, zó braaf? Degenen die het hardst riepen dat het Roois CDA grossierde in verkiezingsretoriek, zitten in Meierijstad braaf naast datzelfde CDA met dezelfde mensen in de coalitie. Ach ja, een echte politicus is niet rancuneus en tegen verkiezingstijd is alles geoorloofd. Meestemmen over een agendapunt waarbij je zelf direct belanghebbende bent, bijvoorbeeld.
Bij de sport voorspelden we dat in 2016 een nieuwe ster boven zou komen drijven. De bol weerspiegelde een duo buikdanseressen als wereldkampioen maar dat vonden we té surrealistisch. Hadden we dus rustig kunnen doen. Plus een wereldkampioen in een sport waar we nog nooit van gehoord hadden tot het in DeMooiRooiKrant stond: lifesaving.
We voorspelden ook dat de honden in de aanbieding zouden komen. Niet als nieuwe kiloknallers, de plofpoedels in de supermarkten achter de Chinese muur, maar omdat we de Schijndelse hondenbelasting zouden uitrollen over heel Meierijstad. Ook weer zo'n voorspelling waarvan je wéét dat die bij een verkiezing gaat sneuvelen. Al eindigde de partij die het hardst riep "In Meierijstad moet iederéén er op vooruitgaan" in de onderste regionen, dat dan weer wel. Maar het allerbeste bewijs dat we vorig jaar écht geprobeerd hebben om de plank zo ver mogelijk mis te slaan, was toch wel dat de neije in 2016 een transgender zou worden. Hèbben we die eigenlijk nog wel in Rooi?

Lees woensdag verder in DeMooiRooiKrant