Afbeelding

Vier jaar geëist voor veroorzaken dodelijk ongeluk A50

Politie

Sint-Oedenrode - Het Openbaar Ministerie Oost-Brabant heeft vandaag een gevangenisstraf van vier jaar geëist tegen de man die terecht staat voor het veroorzaken van een dodelijk verkeersongeluk waarbij een 59-jarige vrouw uit Best om het leven is gekomen.

Het ongeluk gebeurde in de nacht van 26 juni op de A50 ter hoogte van Sint-Oedenrode. Het slachtoffer reed op het moment van het ongeluk op de rechterrijbaan van de A50. Uit het onderzoek van de politie bleek dat verdachte met zeer hoge snelheid andere auto's aan het inhalen was op de weg. Hierbij heeft hij het voertuig van het slachtoffer geraakt, waardoor haar voertuig over de kop sloeg en zij ter plaatse kwam te overlijden.

Onvoorzichtigheid
"De vraag die vandaag beantwoord moet worden is of het rijgedrag van verdachte zodanig is geweest dat sprake is van schuld als bedoeld in artikel 6 van de Wegenverkeerswet. Het komt concreet aan op het vaststellen van de onvoorzichtigheid in het verkeer. Bij het vaststellen van die onvoorzichtigheid gaat het om de vraag of de verdachte objectief gezien een ernstige fout heeft gemaakt dan wel of zijn of haar rijgedrag aanmerkelijk onder de maat is gebleven van wat van een automobilist wordt geëist", aldus de officier van justitie op zitting.
De onvoorzichtigheid zit hem in deze zaak in het feit dat er met veel te hoge snelheid is gereden, de verdachte met alcohol op achter het stuur zat en de inhaalactie waarbij er tegen het voertuig van het slachtoffer werd aangereden.  Het feit dat de verdachte niet in het bezit is van een rijbewijs speelt daar op de achtergrond mee maar draagt volgens het OM niet bij als extra onderbouwing van de onvoorzichtigheid op het moment van de aanrijding.

Dollemansrit
Uit de voorlopige blaastest kwam een hele duidelijke indicatie dat verdachte veel te veel had gedronken. "Dusdanig te veel dat je überhaupt niet in staat bent tot het fatsoenlijk besturen van een auto. Dat blijkt ook wel uit zijn letterlijk bezopen rijstijl. Er kan naar mijn mening geen andere conclusie worden getrokken dan dat het alcoholgebruik in grote mate heeft meegewerkt  en ook een onderdeel is van het onvoorzichtig handelen."
Volgens de officier van justitie was het een dollemansrit: "Gelet op het totale rijgedrag van verdachte in directe aanloop naar het ongeval en de fouten die hij heeft gemaakt, is zonder meer de conclusie gerechtvaardigd dat het een dollemansrit was die gedoemd was te eindigen in een vreselijk ongeval. Het is buitengewoon treurig dat dit ongeval heeft geleid tot de dood van het slachtoffer. Haar overlijden is het gevolg van buitengewoon onvoorzichtig rijden door de verdachte en naar de mening van het Openbaar Ministerie kunnen de aan hem te laste gelegde feiten wettig en overtuigend bewezen worden ."

Born: www.OM.nl