Afbeelding

Veel Brabanders mijden tandarts voor te verwachten kosten

Algemeen

22% van de Noord-Brabanders heeft het afgelopen jaar een tandartsbezoek gemeden, terwijl deze groep patiënten wel tandzorg nodig had. In 8% van de gevallen werd de tandarts gemeden uit angst voor de verwachte kosten. Dit blijkt uit het Nationaal Zorgonderzoek van het Zorgverzekering Informatie Centrum (Z.I.C.).

Veel Nederlanders mijden tandarts
Veel Nederlanders meden het afgelopen jaar een noodzakelijk bezoek aan de tandarts. 16% van de Nederlanders met gebitsklachten koos er bewust voor om de tandarts niet in te schakelen. In 11% van de gevallen meed men een bezoek aan de tandarts omdat men tegen de verwachte kosten op zag. Achteraf gezien heeft 52% van de zorgmijders spijt van deze beslissing. In 23% van de gevallen zijn de klachten later verergerd.

Meeste mijders in Noord-Brabant, Gelderland en Groningen
Kijkend naar de onderzoeksresultaten, is het opvallend dat er ook sterke provinciale verschillen bestaan. Zo is het merendeel van de tandzorgmijders uit Noord-Brabant afkomstig (22%), terwijl ook Gelderland en Groningen sterk vertegenwoordigd zijn (beiden 19%). Tandzorgbehoevenden uit Noord-Holland meden de tandarts het minst vaak (12%).

Inkomen Nederlanders grote invloed op mijding tandzorg
Lage inkomens
22% van de Nederlanders met een laag inkomen (tot 1600 euro bruto per maand), heeft dit jaar een bezoek aan de tandarts gemeden. In 21% van de gevallen gebeurde dit uit angst voor verwachte kosten. Anderzijds meden zorgbehoevenden de tandarts omdat zij de klacht zelf wilden verhelpen of van mening waren dat de klacht vanzelf over zou gaan.

Midden en hogere inkomens
Mensen met een hoger inkomen dan 1600 bruto per maand, meden de tandarts minder vaak dan mensen met een laag inkomen. 13% van de Nederlanders met een midden of hoog inkomen, meed de tandarts het afgelopen jaar. Dit deed men in ruim 8% van de gevallen om verwachte kosten te besparen.

Alle onderzoeksresultaten, inclusief overige onderzoeksvariabelen en grafische weergaven, zijn te vinden op de onderzoekspagina van het Z.I.C.