Afbeelding

Vaar jij straks even naar het centrum?

Algemeen

Sint-Oedenrode - In de maalstroom van dingen die dit jaar nog even geregeld moeten worden voor Meierijstad, staan andere ontwikkelingen niet stil. Ontwikkelingen die niet exploderen zoals de waan van de (verkiezings-)dag, maar die voor Rooienaren misschien wel eens net zo belangrijk zouden kunnen gaan worden. En waarin je als Rooienaar wérkelijk mee kunt (be)denken én beslissen.

Dromen? Als ze maar iets met water te maken hebben, en je ze wilt delen met anderen, zou je op dinsdagavond 29 november absoluut eens een kijkje moeten nemen bij de Helden van Kien op de Bremhorst 1. Van 20.00 tot 22.00 uur is daar dan een informatieavond over vier projecten die bij eerdere inventarisaties al boven zijn komen drijven. En … er kan volop over de uitwerking worden meegedacht en nieuwe ideeën voor projecten blijven ook welkom.

Water als verbindend element
Rinus van der Heijden en Rob Jansen, twee leden van de initiatiefgroep Mozaïek Dommelvallei, laten nog even het ontstaan van Mozaïek Dommelvallei de revue passeren zoals onder meer in april jongstleden in deze krant heeft gestaan en ook te lezen op www.mozaiekdommelvallei.nl Belangrijk voor nu, samengevat in de woorden van wethouder Jan van Burgsteden: "Door de innige verstrengeling met de Dommel leeft en werkt Sint-Oedenrode al eeuwen met water. De klimaatverandering maakt het noodzakelijk om opnieuw naar de betekenis van water te kijken. Dan gaat het niet alleen om de bescherming tegen hoog water, schoon drinkwater en voldoende water voor landbouw en natuur maar ook om het recreëren met water. 'Het is mooi om te zien dat een aantal Rooise inwoners en ondernemers bereid is dit samen met ons op te pakken."

Varen naar het centrum
Van der Heijden en Jansen vertellen enthousiast over de vier projecten die inmiddels in de steigers staan: Zuidelijke bypass, 't Laar, Streekpark Kienehoef en de Neul. Het tweetal wijst op de compleet andere manier van denken in de Rooise gemeenschap. Pas een decennium geleden gold bij organisaties, overheden maar ook burgers nog 'ieder voor zich' 'niet mijn afdeling' en 'word ik hier beter van''. Maar het besef dat met 'samen' uiteindelijk iederéén beter af is, en de natuur ook nog eens, groeit snel.
Mooi, maar wat moeten de Rooienaren zich nu bij zo'n waterproject concreet voorstellen?

Lees woensdag verder in DeMooiRooiKrant