Foto: Jack van Haastrecht
Foto: Jack van Haastrecht

Een dun lijntje tussen rasverteller en enthousiast publiek

Cultuur

Sint-Oedenrode - Van de jaarprogramma's van het Roois Kultuur Kontakt kun je veel zeggen, maar aan afwisseling zal het niet gauw ontbreken. Met Kader Abdolah heeft het RKK afgelopen vrijdagavond in ieder geval weer een onderscheidende auteur in huis – beter gezegd, in de Knoptorenkerk - weten te halen. Abdolah's achtergrond beloofde een avond met veel verrassingen en weinig clichés. Een belofte die grotendeels uitkwam.

Door: Jan Egmond

De aanbeveling voor tijdige reservering, plus andere opstelling van de stoelen om meer gasten plaats te bieden, doen vermoeden dat het RKK meer gasten verwachtte dan de kleine 100 die uiteindelijk verschenen. Wat verder opviel, was de bijna 50-50 verhouding m/v onder de bezoekers. Bij eerdere lezingen dit jaar was minstens 90% vrouw.

En tja, de man waarvoor iedereen was gekomen, Kader Abdolah (Perzië, 1954). Vanaf de opkomst van zijn rijzige gestalte was het muisstil in de zaal. Dat was niet alleen het stukje magie dat voelbaar in de lucht hing, maar had ook een haast banale reden. Je hoeft toch echt geen Maxima te heten om na ruim 30 jaar in Nederland redelijk accentloos onze taal te kunnen spreken. Daar was de academisch geschoolde voormalig politieke vluchteling zeker niet in geslaagd. Zo, dat moest er even uit.
Abdolah kreeg woorden als "Sint-Oedenrode" bijna niet uit zijn strot maar ook bij alledaagse woorden legde hij de klemtoon verkeerd. Ontluisterend was die vaststelling echter niet, integendeel. Al omzeilde hij verzoeken om uit eigen werk voor te lezen, hij zette zijn handicap slim in. Zo had hij de eer om een tijdlang te wonen in het dorpje Zalk, wereldberoemd vanwege kruidenvrouwtje Klazien, die nota bene nog beroemder was dan hijzelf. Sinds vrijdag weten 100 Rooienaren dat Abdolah, de grote zwarte snor die van achter de gordijnen door alle 750 zielen werd nagegluurd, de enige was die in Zalk fatsoenlijk Nederlands sprak.

Lees verder in DeMooiRooiKrant van komende week

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding