Afbeelding

"Ik wil weer in eigen dorp vakantie kunnen vieren"

Politiek

Sint-Oedenrode - Nog een week en dan worden de rode potloden geslepen voor de verkiezingen. Begin januari gaat een nieuwe gemeenteraad aan de slag met Meierijstad. Het is zeker dat Jeanne Hendriks, Janneke van Vugt en Rik Compagne (Hart voor Rooi/Team Meierijstad. zich niet bij dat gezelschap zullen voegen. Alle drie hebben ze besloten om een stap terug te doen. Jarenlange politieke ervaring gaat daarmee verloren. Alhoewel, het drietal blijft zijdelings betrokken bij de nieuwe partij Team Meierijstad. DeMooiRooiKrant zocht ze op…

In café De Ossekop. Bijna letterlijk en figuurlijk een thuiswedstrijd voor wethouder Jeanne Hendriks. Zij woonde er en groeide er op. Onder foto's van haar ouders nemen we plaats. Waarom de keuze om te stoppen? Hoe kijken de drie terug op hun politieke inbreng van de laatste jaren? Zomaar wat vragen die logischerwijs te binnen schieten.

Als Rik en Janneke hebben verteld over het verloop van hun politieke carrière willen we dat natuurlijk ook van Jeanne weten. "Het badrandje…" lacht Janneke al. "Het badrandje inderdaad", begint Jeanne. "Dat moest opgehoogd worden voor onze thuiswedstrijden (Jeanne speelde in Dames 1 van Argo red.) Ik ging in het bestuur en het werd mijn eerste politieke raakvlak. We kregen het voor elkaar! Het badrandje werd verhoogd!" Jeanne had vrij jonge kinderen en nooit echt een politieke ambitie. Via Antoon Buiting en Mari Thijssen raakte ze er toch bij betrokken. Ze vroegen haar bij de Rooise afdeling van de PvdA. "De groep mensen beviel me. Ik keek het eerst even aan, maar besloot toen om me erbij te voegen. Ik had altijd wel ergens bij een bestuur gezeten, had wat ervaring met planschade en werkte bij de gemeente Helmond. Ik werkte met een nieuw systeem wat werd ingezet bij voorzieningen voor gehandicapten. Ik kon dus ook 'vanuit de klant' denken", weet Jeanne nog. Door haar ervaring bij verenigingen heeft Jeanne altijd op een andere manier naar het dorp gekeken. "Vanuit de burger", zoals ze het zelf zegt. Ze zat vier jaar in de raad en twee jaar in de commissie alvorens de Rooise wethouder werd. "Ik heb veel geleerd in die periode. Ik denk ook dat het essentieel was. Een goede basis voor mijn werk als wethouder." In die tijd stapte de raad over van een monistisch naar een dualistisch systeem. Het zorgde voor wat verwarring, maar volgens Jeanne was het leerzaam. "Opeens ga je nadenken over Thorbecke en democratie."

Lees woensdag verder in DeMooiRooiKrant