Foto: Bart van de Sande
Foto: Bart van de Sande

Weer over het weer

Algemeen

Sint-Oedenrode - Het weer is één van de meest besproken onderwerpen in ons land. Een goede reden om eens terug te kijken op het weer van de afgelopen maand. Viel er meer of juist minder regen dan normaal? Was het te warm of veel te koud. Hadden we reden om te klagen of kregen we gewoon dat wat we verdienden?

Oktober was een buitenbeentje, voor het eerst sinds april was het weer eens een keer kouder dan gemiddeld. Iets dat we tegenwoordig rustig op mogen schrijven, bij deze.

Kouder dan normaal
We hebben er een half jaar op moeten wachten, maar oktober was een maand met temperaturen die onder het langjarige gemiddelde lagen. De etmaaltemperatuur bedraagt normaal 10,6°C Vorige maand was dat 9,8°C. Ook de middagtemperatuur lag met 13,7°C een volle graad onder het gemiddelde. De minimumtemperatuur was met 6,6°C slechts een fractie lager dan de 6,7°C die we gewend zijn.
De eerste nachtvorst was een feit. Op de avond van zaterdag 22 oktober koelde het al af tot onder het vriespunt en op zondagochtend vroor het op ooghoogte -1,7°C. Een week eerder op zondag 16 oktober werd het nog 19,6°C en genoten we volop van de zon.

Bijna geen regen
Oktober was een droge maand. Valt er normaal 70 mm neerslag in de tiende maand van het jaar. Dit jaar bleven we daar ruim onder. In totaal viel er 31,7mm neerslag. Op woensdag 19 oktober viel er 8,5 mm neerslag en dat was daarmee meteen de natste dag van de maand. In totaal bleef het op vijftien dagen helemaal droog.

Normaal aantal zonuren
De zon deed het de afgelopen maand op haar gemak ze scheen vaker dan normaal, maar extremen zaten er niet in. We hebben in oktober recht op 112 uur zon. Met de eindspurt van de laatste drie dagen kun de zon zich uiteindelijk 122 uur en 42 minuten laten zien. Al met al toch nog net een volle dag meer dan gemiddeld. De zonnigste dag was woensdag 5 oktober, die dag scheen de zon 10 uur en drie minuten. Vier dagen gaan als somber de boeken in omdat de zon zich helemaal niet liet zien.

Kort samengevat was oktober voor het eerst sinds april kouder dan normaal. Viel er weinig regen en was de zon net iets vaker te zien dan gemiddeld.