Het Rooise centrum van boven.
Het Rooise centrum van boven.

"Herinrichting Markt steeds onder tafel geschoven"

Algemeen

Sint-Oedenrode - Het Rooise centrum is "hot", er gaat op papier van alles gebeuren en ook van alles niét. Die onderwerpen halen wekelijks de krant, die gaan we hier niet herhalen. Inmiddels zijn er ook plannen rondom de kiosk, waar de kap van de leilindes de tongen wel los zal maken. Hoog tijd om eens aan te schuiven bij het Centrummanagement, in de persoon van de voorzitter. Pieter van de Kamp is iemand de van zijn hart geen moordkuil maakt. Op de vraag "Wil je dat wel zo in de krant?" is zijn antwoord steevast "Jazeker".

Parkeren
Als spin in het web stoort de centrummanager zich als in de regionale media meningen over het centrum worden geventileerd die nergens op gebaseerd zijn. "Dat men een autovrije Markt wil bijvoorbeeld. Dat men al jaren plannen heeft om auto's van de Markt te weren. Dat auto's op de Markt niet strookt met de toeristisch- recreatieve functie van Rooi. Waar staat dat allemaal? En wie zegt dat? Veel mensen wíllen dat juist niét. Meer autoluw, maar dat is iets anders. Het enige probleem is de onoverzichtelijkheid. In Schijndel hebben ze de Markt  autovrij gemaakt - en een gratis parkeerkelder aangelegd - maar als je over die kale vlakte naar de Glazen Boerderij kijkt kan dat juist naargeestig werken.
Als je ziet wat er allemaal verandert, komt er vooral méér ruimte. Bij de kiosk verdwijnen zes parkeerplaatsen, maar als AH van de Markt weggaat nemen die er weer 60 mee. Als de parkeerplaatsen de contouren van de Markt gaan volgen, volgens de ideeën van Floris Alkemade, geeft dat meer overzicht. Alle ambtenaren gaan naar Veghel dus voor het gemeentehuis komen veel plaatsen vrij. Bij het Kapittelhof komt een ondergrondse parkeergarage. Bij de EMTE wordt gedacht aan alles blauwe zone maken. Tot slot willen wij campagne voeren bij de ondernemers in het centrum, dat zij en hun medewerkers hun auto niet op de Markt parkeren. Kortom, wat is het probleem uiteindelijk?"

Leilindes en kiosk
Deze winter nog gaat er het een en ander gebeuren rondom de kiosk, op verzoek van het Centrummanagement. "Wij willen de oorspronkelijke functie van de kiosk herstellen, als podium voor allerlei activiteiten. Dat bij Rooi vol Koren iedereen een eigen overdekt podium regelde en de kiosk leeg bleef, was inderdaad een duidelijk signaal. De leilindes belemmeren het zicht op en vanaf de kiosk, evenals de doorkijk. Die gaan als eerste weg, we bekijken nog of er een paar bomen worden teruggeplaatst die het zicht niet belemmeren. Ook andere obstakels worden verwijderd, zoals het aanplakbord."

Lees meer in DeMooiRooiKrant van komende week