Afbeelding

Succesvol handhavingsweekend in buitengebied

Algemeen

Zaterdag 15 en zondag 16 oktober hebben circa 60 buitengewoon opsporingsambtenaren in heel Brabant een handhavingsactie gehouden. Boa`s van diverse Brabantse gemeenten, Politie, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, Brabants Landschap, Sportvisserij Nederland, jachtopzichters en de Waterschappen sloegen onder de vlag van "Samen Sterk in Brabant" (SSiB) de handen ineen. Het doel van de actie was om gezamenlijk op te treden tegen misstanden die de  kwetsbare natuur bedreigen en tot een onveilig gevoel in de buitengebieden kunnen leiden. Opvallend was vooral de constatering van enorme hoeveelheden afvaldumpingen.

Vanaf zaterdagochtend 10.00 uur zijn boa`s gaan controleren in het buitengebied. Afvaldumpingen, loslopende honden, afvalverbrandingen, flora en fauna overtredingen, vliegen met drones, visserij, verboden toegang en off the road rijden in natuurgebieden zijn voorbeelden van zaken waarvoor opgetreden of gewaarschuwd is. Opvallend was de enorme hoeveelheid geconstateerde afvaldumpingen, zo'n 40 in aantal, van uiteenlopende aard. Van huishoudelijk- en snoeiafval tot bouw- en sloopafval en hennep (2 dumpingen).

In de nacht van zaterdag op zondag hebben de Politie, Dierenpolitie en het Handhavingsteam Buitengebied (onderdeel van SSiB) voertuigen gecontroleerd die zich op de binnenwegen in de grensgebieden met België bevonden. Tijdens deze actie is in Roosendaal een persoon aangehouden die nog een straf open had staan en werd in Reusel een voertuig in beslag genomen waarvan de eigenaar nog een groot bedrag aan boetes had openstaan. De nachtelijke controle vond in de Kempenregio onder grote belangstelling van plaatselijke bestuurders plaats, waarvan er ook drie ter plekke waren.  

Een boom kan ons niet bellen, u wel!
Het handhavingsteam roept iedereen op het buitengebied in de gaten te blijven houden. Wie denkt dat er iets niet in de haak is, kan tegen lokaal tarief bellen met het speciale telefoonnummer 0900-9965432. De melding gaat direct naar één van de instanties die samenwerken in het handhavingsteam van Brabant. U kunt uw melding ook doen via de BuitenBeter app. Met de app is het een kwestie van een foto maken, gps-locatie bevestigen en versturen.