Afbeelding

Baanlozenproject doet donatie aan Damiaancentrum

Algemeen

Sint-Oedenrode - Weet u het nog? In de jaren '80 van de vorige eeuw heerste er grote werkloosheid. Stichting Baanlozenproject Sint-Oedenrode werd opgericht. Die zette zich in om zinvolle activiteiten te ondernemen voor baanlozen. Op de eerste plaats ontmoeting, want baanlozen stonden vaak alleen, werden nauwelijks geaccepteerd en stonden min of meer buiten de maatschappij.

Kwetsbare mensen zijn er nog steeds, ook in onze voortschrijdende samenleving. Maar inzichten en aanpak ontwikkelen en de dynamiek veranderd. De stichting Baanlozenproject is dan ook overgegaan tot liquidatie en ontbinding. En nu, zo'n 35 jaar later willen de vertegenwoordigers van de stichting – zoals de statuten ook voorschrijven - het batig saldo schenken aan een goed doel, dat in het verlengde ligt van de eigen doelstellingen. Min of meer gezegd, het stokje wordt overgedragen.
Ze kwamen uit bij het Damiaancentrum dat zich inzet om activiteiten en dagbesteding aan te bieden aan kwetsbare mensen.

Piet van de Tillaart, voorzitter van het bestuur van het Damiaancentrum kreeg daarom een wel heel bijzondere vraag: 'Willen jullie een donatie ontvangen van onze stichting?' Piets reactie: 'Dat is geweldig. Daar zeggen we natuurlijk geen nee tegen. Extra geld, ruim vierduizend euro, kunnen we als sociaal centrum altijd wel gebruiken.' Hij liet desgevraagd weten dat er aan de bestuurstafel meteen wat ideeën naar boven kwamen over de besteding. 'In de geest van het Baanlozenproject kunnen we misschien enkele verhalentafels of creatieve workshops aanbieden aan werkzoekenden. Bijvoorbeeld speciaal voor oudere werkzoekenden of vluchtelingen.' Enthousiast gaat hij verder. 'En natuurlijk is er binnen de diverse werkgroepen altijd wel wat materiaal nodig. In oktober willen we mensen uit Rooi en Schijndel weer uitnodigen om kennis te maken met vluchtelingen. We willen weer een integratiediner organiseren. En met de jongeren van Kentra gaan we weer aan de slag om leuke spullen te maken die we kunnen verkopen op de Kerstmarkt in december.' Hij lacht: 'We hebben zoveel plannen en activiteiten. Dat geld is zeer welkom.'

Het geld dat het Baanlozenproject nu nog bezit is afkomstig uit verschillende bronnen. Woordvoerder en vereffenaar van de stichting Baanlozenproject in liquidatie Cor Van Mosseveld laat weten: 'Een deel daarvan komt nog uit een donatie van Pater Boets, die vanaf de oprichting zeer begaan was met het Baanlozenproject. Voor het overige betreft het inkomsten uit andere schenkingen en inkomstenbronnen.