Afbeelding

Herdenking huzaar van Diepenbeek

Algemeen

Sint-Oedenrode - Op 13 juli 1916, tijdens de Eerste Wereldoorlog, gaan Willem van Diepenbeek (35 jaar) en Wilhelmus de Goeij (26 jaar) vissen op de Moerkuilen. Beide militairen zijn onderdeel van het 2de regiment huzaren en ingekwartierd in Sint-Oedenrode. Bij de Moerkuilen springen ze op een moerbak - een soort vlot - om hun visnetten binnen te halen. De bak slaat om en beide mannen raken met de sporen die aan hun rijlaarzen zitten verward in de netten. Hoewel Van Diepenbeek goed kan zwemmen verdrinken beide mannen.

De verslagenheid in Rooi is groot. Beide overledenen worden met militaire eer begraven. De Goeij, katholiek, wordt begraven op het Martinuskerkhof. Van Diepenbeek, protestant, en vader van drie kinderen, krijgt zijn laatste rustplaats bij de Knoptoren. Op weg naar het kerkhof in Eerschot wordt de lijkstoet voorafgegaan door het muziekkorps van de huzaren dat een treurmars speelt die door Van Diepenbeek zelf is gecomponeerd. Bij de ingang van het kerkhof worden saluutschoten gelost. Die weerkinken ook als de kist in het graf wordt neergelaten.

Het graf van De Goeij - een houten kruis - is verdwenen, het graf van Van Diepenbeek is onlangs gerestaureerd en is nog steeds te vinden op het inmiddels prachtig opgeknapte kerkhof bij de Knoptoren.

Op zaterdag 3 september herdenkt de Stichting Knoptorenkerk het feit dat Van Diepenbeek honderd jaar geleden is gestorven. Iedereen wordt uitgenodigd om daarbij aanwezig te zijn.

Om 10.30 uur opent het muziekkorps van de Garde Grenadiers en Jagers en de burgemeester van Sint-Oedenrode de heer P. Maas op het bordes van de Knoptoren de herdenking. Aansluitend is er een korte plechtigheid, met kranslegging, op het kerkhof bij de Knoptorenkerk. De nakomelingen van Van Diepenbeek zullen ook aanwezig zijn.

Om 11.00 uur wordt door de voorzitter van de Stichting Knoptorenkerk in de kerk een tentoonstelling geopend die als thema heeft: Sint-Oedenrode in de Eerste Wereldoorlog. Leo van Lieshout is de samensteller van de tentoonstelling en dat garandeert een hoge kwaliteit!

De tentoonstelling is vier dagen te bezichtigen: Zaterdag 3 september van 11.00 - 17.00 uur, Zondag 4 september van 14.00 – 17.00 uur, Vrijdag 9 september van 14.00 – 17.00 uur & Zaterdag 10 september van 10.00 – 12.00 uur.

Het beklimmen van de toren is ook mogelijk, op zaterdag 3 september en zondag 4 september van 14.00-17.00 uur. Voor de tentoonstelling en voor het torenbeklimmen wordt een kleine bijdrage gevraagd die helemaal ten goede komt aan het behoud van de Knoptoren!