Afbeelding

Bijna tijd voor de Godmother

Algemeen

Sint-Oedenrode - Pasta, pizza, maffia en omertà. Bij 't Roois Theater gaat het de laatste tijd nergens anders over. De laatse puntjes worden nog op de i gezet voor hun jubileumstuk. Over drie weken gaat The Godmother in première.

Het script van dit stuk is geschreven door Mark van de Veerdonk en Winfred van Buren. "We hadden daarbij voor ogen: Paris Hilton wordt Don Corleone. Een dom modepopje krijgt leiding over een groep criminelen, zonder dat ze het weet ", zegt van Mark. Het was niet moeilijk om scènes en grappen te bedenken. "Tijdens het schrijven zag ik overal grappen, de maffiacultuur is een oneindige bron van inspiratie. Ik moest opletten, want met al deze grappen werden de scènes veel te lang."

"Niet alleen de grappen zijn leuk, maar ook de uitgesproken typetjes", zegt regisseur Harrie van den Brand. "Het is leuk om dat te zien ontstaan tijdens de repetities. We beginnen ons proces met het opnoemen van de tekst, maar in de loop van de tijd krijgt deze tekst steeds meer betekenis." Als voorbeeld noemt Harrie één van de scènes van The Godmother: "Er is een maffiavergadering. De volledige familie Tagliata komt bij elkaar om het te hebben over hun wapenhandel. Er is onderling een enorme spanning. De gelaagdheid in deze scène wordt door humor vormgegeven, dat is heel leuk om te zien."

"De Italiaanse sfeer is één van de redenen waarom The Godmother een leuk stuk is om naar te kijken", zegt Harrie. Op dat Italiaans is lang geoefend. "We zijn lang bezig geweest met de Italiaanse uitspraak van bijvoorbeeld 'Camilla' en 'Tagliata'. Ook hebben alle spelers een jaar lang verplicht, al pasta etend, naar Rai Uno moeten kijken", zegt voorzitter Emile Kalmann. "Natuurlijk hoor bij zo'n stuk ook Italiaanse muziek. We hebben een accordeoniste en een operazanger gevraagd. Zij brengen typisch Italiaanse nummers ten gehore."

"Ik ben heel erg benieuwd wat 't Roois Theater van dit stuk heeft gemaakt. Ik heb met dit script een bootje in de Waddenzee geduwd, of het nu in Italië of in Cuba terecht komt, prima. Dat is het leuke van het schrijven van een toneeltekst", zegt Mark. De spelers repeteren nog vier keer voordat het stuk in première gaat. "Ik hoop dat het publiek veel plezier beleeft bij het kijken naar dit stuk en dat de spelers tevreden kunnen terugblikken op de zes voorstellingen", zegt Harrie. The Godmother is te zien op 16, 17, 18, 23, 24 en 25 september achter Ahrend. Kaarten zijn te koop bij Cafetaria de Mèrt en het VVV. Reserveren kan op www.rooistheater.com.