Afbeelding

Jan Berkers bespeelt Smitsorgel

Cultuur

Sint-Oedenrode - Zaterdag 20 augustus om 15.30u. valt er voor orgelliefhebbers weer volop te genieten in de H. Martinuskerk Sint-Oedenrode (centrum). Organist Jan Berkers bespeelt dan het monumentale Brabantse orgel dat in 1839 door de firma Smits uit Reek werd gebouwd.

Dit gratis toegankelijk zaterdagmiddagconcert kent een wel heel bijzonder programma met verschillende werken van componisten die heden ten dage vrij onbekend zijn maar in de 19de eeuw veel werden gespeeld. Zo is bijvoorbeeld de Prelude in C, van de vrouwelijke componist M. Prestat te beluisteren. Daarnaast staan er werken op het programma van o.a. A. Cappelletti, Ch. Lefèbvre, P. Loots en van de Italiaanse componist Pietro Yon, die organist was in het Vaticaan. Het komt nu mogelijk vreemd over maar in de 19de eeuw was het heel gebruikelijk om pianomuziek, daar waar nodig - aangepast of bewerkt- op orgel uit te voeren. Zo ook zal deze zaterdagmiddag muziek van F. Schubert op het orgel worden uitgevoerd.

Jan Berkers studeerde Schoolmuziek aan het Brabants conservatorium en volgde orgellessen bij Ruud Huijbregts en Bram Beekman Als dirigent/organist is hij sinds 1985 werkzaam in Geldrop in de Maria-Brigidakerk (Zesgehuchten). Hij is 25 jaar dirigent geweest van het Geldrops mannenkoor. Vanaf 1 december 2016 wordt hij de nieuwe dirigent van het Deurnes Mannenkoor. Als zanger actief in o.a. het Collegium Vocale Eindhoven en vocaal ensemble Ad Mosam en Ariosto.

Stichting Smitsorgel zet zich in voor het behoud van het monumentale orgel van de  H. Martinuskerk als cultureel erfgoed. Ook dit concert is gratis maar om aan de doelstelling te kunnen voldoen brengt de stichting de concertbezoekers graag een collectemand onder uw aandacht voor een financiële donatie.