Afbeelding

60-jaar 't Roois Theater; dat moet gevierd worden

Column

Sint-Oedenrode - Rond 1950 werd De Toneelafdeling opgericht met als doel  extra inkomsten te genereren voor voetbal vereniging Nijnsel.  Het bestuur en leden bestonden toen voornamelijk uit leden van deze voetbalvereniging. Alleen mannen dus!  Het bestuur mocht niet zomaar een stuk kiezen; alle stukken werden eerst gelezen door meneer pastoor van Gestel. Die moest eerst zijn goedkeuring geven. Vaak kwam er een pastoor voor in het stuk, om zo het geloof uit te kunnen dragen.

In 1956 werd het toneel van de voetbalvereniging gescheiden en ontstond de toneelvereniging 'Nijnsels Volkstoneel'. De contributie voor de vereniging was  toentertijd vijf gulden en twintig cent per jaar, je mocht dat ook met tien cent per week betalen. Er werd gerepeteerd in het Antoniusgebouw in Nijnsel. Voor elke repetitie moest iemand de kachel in de grote zaal voeden met hout en kolen en dan maar wachten tot het in de loop van de avond enigszins behaaglijk werd.

'Special effects'
Er werd gebruik gemaakt van eenvoudige lampen die dienst deden als voetlicht en spotjes. Wanneer het licht kleur moest geven, moest iemand op de ladder klimmen en een mica plaatje voor het spotje houden. Geluidseffecten werden creatief opgelost. Als er onweer nodig was werd er op en neer gezwaaid met een stalen plaat van de Oda en weerlicht werd nagebootst met flitslampjes op een fototoestel. In de krant schreef men dat in Nijnsel een stuk werd opgevoerd met daarin filmische effecten!

Van Nijnsel naar Rooi
In 1973 verlieten het theater Nijnsel en verhuisde ze naar de zaal van Ons Huis aan de Deken van Erpstraat. Kort daarna werd Odendael geopend waar de vereniging gebruik maakte van de toneelzaal. Wanneer er een gratis voorstelling voor de bewoners werd gegeven, mocht het theater de zaal gebruiken voor voorstellingen.  Vele stukken werden  gespeeld voor uitverkochten zalen.

In 1998 werd de naam van de vereniging veranderd in  't Roois Theater, omdat de vereniging niet veel spelers meer had uit Nijnsel en omdat de club repeteerde en speelde in Sint-Oedenrode.

Jubileumstukken
In 1981 betond het theater 25 jaar en werd er op de binnenplaats van kasteel Henkenshage het openluchtspel "Het testament van de hond"  gespeeld. Dat werd een daverend succes. Bij het 35 jarig bestaan speelde de vereniging met net zoveel succes aan de achterkant van het kasteel, "den Vos Reijnaerde".  De knoptoren diende als decor voor de opvoering van 'De gebochelde' ter ere van het 50 jarig bestaan van 't Roois Theater.

Jubileum actie  
In september speelt de vereniging ter ere van het 60-jarig jubileum het stuk "The Godmother".  Dit komisch maffiose stuk speelt zich af in de jaren 50 op Sicilië. Verraad, liefde, moed, humor en muziek; alles komt in deze ludieke voorstelling bod.  Wilt u naar deze voorstelling komen kijken en bent u dit jaar 60 geworden, of wordt u dit jaar nog 60? Dan heeft u geluk! In plaats van 10 euro betaalt u maar 6 euro voor een entreekaartje. Deze korting wordt, na vertoon van uw legitimatiebewijs,  verrekend bij de kassa op de speeldagen zelf.  De kaarten zijn te koop bij Cafetaria De Mert in Sint-Oedenrode en VVV Sint-Oedenrode.  Het stuk wordt gespeeld bij Ahrend aan de Hoge Vonderstraat 49 op 16, 17, 18, 23,24 en 25 september. Op de vrijdagen en zaterdagen is de aanvang om 19.30 uur en op de zondagen om 14.30 uur.