Het gebied hier links van de toren wordt onder de loep genomen.
Het gebied hier links van de toren wordt onder de loep genomen.

Inspiratieboek Alkemade gebruikt bij herinrichting Eerschot

Algemeen

Sint-Oedenrode – Sint-Oedenrode mag zich in de handjes wrijven dat de rijksbouwmeester in de persoon van Floris Alkemade uit eigen dorp komt. Maar vooral dat hij zich voor de gemeente wil inzetten. Speciaal voor Sint-Oedenrode heeft hij een studie naar de samenhang van het dorp uitgewerkt in een boekwerk. Volgens wethouder Van Burgsteden zal dat de komende jaren gebruikt worden als inspiratie. Bijvoorbeeld bij de herinrichting van het gebied tussen de Knoptoren en de Dommel.

Het boekwerk kan gezien worden als een inspiratiebron. Alkemade heeft op imponerende wijze Sint-Oedenrode op verschillende manieren in kaart gebracht. Wat is de ruimtelijke samenhang van het dorp? Waar liggen de gevaren van hoog water op de loer? Wat zijn de beste stukken grond om te kunnen bouwen? Wat is de positie van Rooi in Meierijstad (waarom blijft Sint-Oedenrode een dorp op zichzelf?) Deze vragen beantwoordt hij. Daarnaast schetst Alkemade het verleden van Sint-Oedenrode, de verschillen met nu en draagt hij ideeën aan voor de Knoptoren, de Markt en de bijbehorende kiosk. Op meerdere manieren wordt er een koppeling gemaakt met Mozaïek Dommelvallei. Een initiatief van vrijwillige professionals, waterschappen en de Dommelvallei-gemeenten, dat is ontstaan doordat er nieuwe ruimtelijke vraagstukken spelen in Brabant, op het gebied van stad, natuur en productieland.

Herinrichting
In opdracht van de gemeente wordt nu een visie ontwikkeld voor de herinrichting van het gebied tussen de Knoptoren en de Dommel, aan de zuidzijde van de wijk Eerschot. Met name gaat het dan over de plaatsen waar nu de gemeentewerf, de benzinepomp en Meubelstunter zijn gevestigd. Van Burgsteden: "De visie maken we om er voor te zorgen dat we er klaar voor zijn als op die plekken plannen worden ontwikkeld."