V.l.n.r. Jan Vos, Nelleke Post, Dora van de Brand-Gordijn, Ria van Lanen, Tiny van den Biggelaar
V.l.n.r. Jan Vos, Nelleke Post, Dora van de Brand-Gordijn, Ria van Lanen, Tiny van den Biggelaar

De dag vliegt bij 'De Stek' voorbij

Algemeen

Sint-Oedenrode - Dagbesteding 'De Stek' zit een beetje weggestopt in een hoekje van de Meierijflat naast Odendael. Maar dat wil niet zeggen dat het er saai is. Integendeel 'De Stek' bruist van het leven. Deze dagbesteding werd ruim vijf jaar geleden in het leven geroepen voor zelfstandig wonende ouderen en mensen met een beperking. Doel van de dagbesteding is om de 'gasten' zoals de gebruikers worden genoemd één of twee keer per week een leuke dag te bezorgen, de eenzaamheid te verminderen en hun partner of mantelzorger te ontlasten.

Jan Vos en Tiny van den Biggelaar zijn al sinds april 2011 wekelijks te gast bij 'De Stek'. Met gepaste trots laten ze dat ook weten. "Ik ben altijd blij als het weer dinsdag is", vertelt Jan. "Dat is één dag in de week waarop mijn eenzaamheid wordt verlicht". Tiny vult hem aan: "ik kan het echt niet missen, het is hier altijd zo gezellig. Petje af voor de vrijwilligers die ons iedere keer weer een leuke dag bezorgen".

Ria van Lanen is één van die vrijwilligsters, die één keer per twee weken een halve dag tijd vrij maakt om de gasten van 'De Stek' een onvergetelijke dag te bezorgen. "We beginnen de dag altijd om tien uur met een kopje koffie of thee. Dan heeft iedereen elkaar na een week weer zoveel te vertellen, dat we de gym wel eens vergeten. Maar daar herinneren de gasten ons dan wel aan", vertelt Ria.

Voor je het weet is het vier uur
"De tijd vliegt hier voorbij", vertelt Dora van de Brand-Gordijn. "Na het koffie drinken en sporten spelen we hier vaak een spelletje. Daarna gaan we eten in Odendael. Dat is leuk, want thuis eet je bijna altijd alleen. Hier heb je altijd aanspraak en dan is het eten toch lekkerder, dan wanneer je thuis alleen aan tafel zit". Jan neemt dan het gesprek over en zegt dat ze na de middag vaak knutselen. "Met simpele dingen zoals koffiemelkflesjes en wat papier maken we dan de leukste dingen. Voor je het weet is het alweer vier uur". Ria pakt één van de kunstwerken die de gasten hebben gemaakt en laat dat zien. "Kijk toch eens, hoe mooi dat is", zegt ze.

Lees woensdag meer in DeMooiRooiKrant