Afbeelding

Zandhoefs oogstfeest een ware proeverij

Algemeen

Sint-Oedenrode - Buurtschap De Zandhoef in Nijnsel laat zondag 7 augustus van 11.00 tot 17.00 uur jong en oud zien hoe het boerenleven in de oogsttijd was. Niet voor niets heet augustus van oudsher de 'oogstmaand'. Dat boerenleven was best gemoedelijk zo is te proeven op "Hoeve Strobol". Voor de negende keer is dit jaarlijkse oogstfeest aan de Strobolse Heidesteeg 10 te Nijnsel. Dit jaar begint het feest met een H. Mis in de open lucht om 10.00 uur.

Na afloop is er koffie en daarna kunnen de bezoekers zien hoe enthousiaste boeren, bakkers en auteurs het hardwerkende boerenbestaan in beeld brengen. Ze maaien met de zigt het koren. Voor het grote en 'snelle' werk wordt de nostalgische vleugelmaaier Lanz-Weri uit 1923 ingezet. Deze maaier wordt voortgetrokken door een Case uit 1929. Het paard van Toon Krol loopt zijn rondjes in de dorsmanege die de Lanz langdorser aandrijft. Veel dorskasten werden later gesloopt en zelfs opgestookt om plaats te maken voor het modernere mechanisch materiaal.

Dat het boerenleven vol zat met tradities en gebruiken laat toneelgroep Klavertje Vier treffend zien: de pastoor die zijn werkzame parochianen 'ondersteunt', de zigeunerin en de landloper, die een graantje mee willen pikken. Herkenbare figuren die bij de bezoekers op de lachspieren werken en ongetwijfeld bij hen de reactie 'witte nog' zullen ontlokken.

Creativiteit, muziek en tollen
In hun vrije tijd waren er kunstenaars, muzikanten en nog veel meer ontspanning. Houtkunstenaar Jos maakt zijn creatieve inslag waar. Een decoratieve houtsculptuur? Vraag het Jos en hij zet zijn kettingzaag in de ruwe boomstam. De mondharmonicaclub van KBO-Nuenen en groep De Vrolijke Vijf verhogen het plezier op deze lommerrijke omgeving met muziek en zang. Terwijl de horizontale boomzaag uit begin 1900 de dikke stammen weer tot mooie planken zaagt, maakt Peter Nouwen uit hout voor de kinderen de nostalgische hak en pintollen. Erna van de Ven uit Nijnsel laat zien hoe aardewerk vroeger op een ambachtelijke manier werd gemaakt.

Voor de kinderen is er ruimte om hun eigen springtouw te draaien, te haktollen. En wat te denken van het ouderwetse "repen" of de hoelahoep? Handboogschutterij Sint Antonius was voor de ouderen de ontspanning in het weekend. Om deze oogstdag helemaal als vroeger te laten zijn: entree en parkeren zijn gratis.