Afbeelding

Raden Schijndel en Rooi leggen ruzie bij

Politiek

Sint-Oedenrode / Schijndel - De Schijndelse raadsleden konden hun hart luchten en de collega's uit Sint-Oedenrode verklaarden hun beslissing. De fractievoorzitters van Schjindel, Veghel en Rooi kamen gisteravond bij elkaar om te praten over het haalbaarheidsonderzoek naar de mogelijke komst van een asielzoekerscentrum in Schijndel of Rooi. De Schijndelse raad stemde onlangs unaniem vóór het houden van dat onderzoek, in Rooi schoven ze de beslissing door naar september.

Door: Tjanne Hartman

De initiator van de bijeenkomst was Laurens van Voorst van Hart voor Schijndel. Hij toonde zich nog steeds verbaasd over het uitstel van Rooi, net als zijn collega's van de PvdA en SP. Van Voorst kaartte een brief aan die Hart voor Rooi deze week in DeMooiSchijndelKrant plaatste: "Over de verwijten in die brief zijn we bijzonder verbolgen. Wij hebben juist onze rug rechtgehouden en zijn niet gezwicht voor onrust." Toch vonden de Rooise raadsleden dat ze niet onder het protest van omwonenden heen konden. "Ik snap dat jullie geschrokken zijn", sprak Janine Heisterkamp, fractievoorzitter van Hart voor Rooi. "Wij zijn nog steeds voor een azc in Rooi, maar het verdriet van omwonenden en het onbegrip over de haast die met alles gemoeid was, waren té groot. Geloof me: ik heb daar slapeloze nachten van gehad." Ondanks de verklaringen van Rooise raadsleden bleef er onbegrip, onder andere bij Van Voorst: "We hebben het niet over de komst van een azc, het gaat notabene alleen nog maar om een haalbaarheidsonderzoek." Tonnie Wouters van de SP vulde aan: "Natuurlijk luisteren wij ook heel goed naar omwonenden en belanghebbenden. Deze mensen worden bij het haalbaarheidsonderzoek nauw betrokken, daar hebben wij als raad duidelijk opdracht voor gegeven toen we het houden van een haalbaarheidsonderzoek goedkeurden."

De bijeenkomst werd luchtig afgesloten. "Zijn we nu weer vriendjes", vroeg Hans Hulsen van DGS/BVT Rooi. "Ja hoor", antwoorde Van Voorst.