Afbeelding

"Gemeente tracht komst AZC door de strot te duwen"

Algemeen

Sint-Oedenrode - Tot die conclusie komen de omwonenden na een turbulente week, waarin zij geleefd worden door de plannen van de gemeente om een Asielzoekerscentrum (AZC) te vestigen in het voormalige Damianenklooster aan de Schijndelseweg te Sint-Oedenrode. Het college tracht in slechts veertien dagen tijd een zeer gevoelig onderwerp er in een 'blitzkrieg' doorheen te krijgen. Deze inzending van de buurt wordt deze week ook gepubliceerd in DeMooiRooiKrant.

Hoewel in de commissievergadering afgelopen donderdag de discussie vooral ging over eventuele randvoorwaarden die aan een haalbaarheidsonderzoek van het COA gesteld moesten worden, staat primair in het Raadvoorstel dat er gestemd moet worden voor of tegen de komst van een AZC voor 300 vluchtelingen in het Damianenklooster. Dat is namelijk beslispunt 1. van het raadsvoorstel dat het college van B en W op 14 juni heeft opgesteld. Op 30 juni wordt de raad gevraagd hierover een besluit te nemen. Dat is slechts in veertien dagen. Op 17 juni zijn wij als omwonenden per brief pas geïnformeerd en wij zijn zeer verrast en totaal overrompeld door de plannen van de gemeente. In een week tijd is er veel gebeurd in de buurt. We worden overspoeld met reacties en emoties vanuit diverse richtingen. Algemeen trachten wij als buurt een positief beeld te houden. Echter de impact is te groot op velerlei gronden en de gemeente gaat niet serieus met ons om, door het besluit binnen twee weken te nemen over de komst. Daarnaast merken wij dat vanuit de rest van de bevolking in Sint-Oedenrode het besef ook langzaam binnenkomt. Ook zij zitten met veel vragen, die niet voor het raadsbesluit opgehelderd zijn, waardoor een standpunt niet in te nemen is. Als de raad voor stemt, dan is de weg vrij voor de komst van 300 vluchtelingen. Deze mensen kennen een 'vrije opvang' waardoor de Schijndelseweg, alsmede de kern van Sint-Oedenrode dagelijks overspoeld worden met 300 mensen welke hun tijd doorbrengen. Leerplichtige kinderen moeten naar school na vier weken verblijf in Nederland. Alles moet voor 1 mei 2017 geregeld zijn, dan stopt immers de opvang in Veghel.

Burgemeester Maas heeft in gesprek met ons als omwonenden na afloop van de commissievergadering afgelopen donderdag getracht de onrust weg te nemen. Echter op vragen aangaande garanties over openbare orde en veiligheid kwam hij niet verder dan dat hiernaar gekeken moest worden. Ook na de informatieavond bleven er nog steeds meer vragen dan antwoorden over. Het COA liet nog wel weten reeds met een haalbaarheidsonderzoek gestart te zijn. Het is onbegrijpelijk dat het college van B en W een besluit over de komst van een AZC, waarbij er meer vragen dan antwoorden zijn, er toch door wil drukken. Naar mening van ons als omwonenden kan men momenteel niet anders dan tegen zijn, zolang de vragen niet opgehelderd zijn. De manier van handelen en communiceren, lijkt sterk op een voorbedachte politieke strategie. Immers in Schijndel loopt volledig parallel een identiek spoedtraject aangaande de huisvesting in het voormalige MOB complex. Men tracht de burger middels snelheid te overrompelen en monddood te maken. Burgemeester Maas gaf ook in de commissievergadering aan dat er een grote druk en haast is bij deze komst van het AZC. Waarom nu vlak voor komst van Meierijstad vele besluiten doorgeschoven worden, maar Sint-Oedenrode en Schijndel toch ineens over dit onderwerp afzonderlijk van elkaar een besluit moeten nemen voor de toekomst, is voor eenieder een raadsel. De afgelopen week, maar zeker ook tijdens de infoavond bleek wel dat het binnen veel mensen in Rooi leeft, maar dat velen de tijd niet kregen tijdig aanwezig te kunnen zijn. We verwachten dan ook een grote opkomst tijdens de raadsvergadering van a.s. donderdag, waar het besluit zal vallen.

Omwonenden voormalig Damiaanklooster