Afbeelding

Oudste sporen bewoning Meierijstad in Rijksmuseum van Oudheden

Politiek

Sint-Oedenrode - Drie bijzondere archeologische vondsten uit toekomstig gemeente Meierijstad zijn vanaf 14 juni 2016 te zien in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden.

Tentoonstelling 'Archeologie uit je achtertuin
In elke gemeente in Nederland worden archeologische vondsten gedaan. Een bonte verzameling is nu bijeengebracht. In een tien meter lange ladenkast op de afdeling 'Archeologie van Nederland', prijken de meest uiteenlopende archeologische vondsten; één per deelnemende gemeente. Trek je een laatje open, dan sta je oog in oog met een voorwerp uit de bodem van Nederland, dat een bijzonder verhaal uit de geschiedenis van die stad of dat dorp illustreert. Samen vertegenwoordigen de lokale vondsten de enorme rijkdom en verscheidenheid van Nederlands' nationaal archeologisch erfgoed. Deze tentoonstelling duurt 2 jaar.

Neanderthaler-werktuigen
De oudste sporen van bewoning in Meierijstad zijn door de gezamenlijke Heemkundekringen voorgedragen. Het gaat om Neanderthaler-werktuigen van 35.000 tot 300.000 voor Christus. Eén is er in 1996 gevonden bij de verbreding van de Zuid-Willemsvaart en twee in 2007 bij graafwerkzaamheden op industrieterrein Duin.
Voor meer informatie: www.archeologieuitjeachtertuin.nl Daar zijn de voorwerpen ook online te vinden.