Afbeelding

Belastingvrij schenken aan uw (klein)kinderen

Algemeen

Sint-Oedenrode - U mag aan uw kinderen en pleegkinderen elk jaar een bedrag belastingvrij schenken. Voor 2015 is dit bedrag vastgesteld op € 5.304. Dit bedrag geldt per kind. Deze vrijstelling geldt per ouderpaar. Ook als u gescheiden bent, worden schenkingen die u als ouder afzonderlijk doet, bij elkaar opgeteld.

Aan uw kleinkinderen en de partner van uw kind mag u een belastingvrije schenking doen van € 2.122 per jaar. Is uw kind nog geen 40 jaar? Dan mag u uw kind in één jaar maximaal € 25.449 belastingvrij schenken. U mag maar één keer gebruikmaken van de eenmalig verhoogde vrijstelling. Deze regeling geldt ook voor kinderen die ouder zijn dan 40 jaar maar een partner hebben die jonger is dan 40 jaar! Van deze schenking dient wel aangifte te worden gedaan. In de aangifte geeft u aan welke vrijstelling van toepassing is.

Deze eenmalig verhoogde vrijstelling voor kinderen van 18 tot 40 jaar kan worden verhoogd met € 27.570 . Dit kan als uw kind het geld gebruikt: Om een dure studie te betalen of om een eigen woning te verwerven of voor kosten voor de eigen woning die uw kind daarna heeft gemaakt. Maar ook voor aflossing van de eigenwoningschuld.

Ook als u al eerder de éénmalige schenking heeft gedaan mag u nog gebruik maken van de éénmalige verhoogde vrijstelling indien voldaan wordt aan de eerder genoemde voorwaarden. Heeft u nog vragen? Loop op donderdag tussen 17.00 en 18.00 even binnen op Bastion 1-5. Er is dan een gratis inloopspreekuur voor fiscale vragen. Wij helpen u graag!

Lucy Bax-Koenders RB, belastingadviseur bij Bekkers Accountants, www.bekkersaccountants.nl