Deze fietsen werden geschonken door burgers van Oss.
Deze fietsen werden geschonken door burgers van Oss.

Roois Raadslid snuffelt rond bij AZC Oss

Politiek

Sint-Oedenrode - Op woensdag 22 juni is raadslid Arie Smetsers namens de fractie van DGS/BVT Rooi op bezoek geweest bij het AZC in Oss. Hij werd daar hartelijk ontvangen door de locatiemanager Joop Cornelissen. Onder het genot van een kopje koffie werd gepraat over de dagelijkse gang in het AZC. Daarna werd hij rondgeleid door het gebouw. Hierin zit onder andere ook een eigen medische dienst.

Er wonen in het AZC mensen uit verschillende landen en culturen. Binnen het gebouw wordt hier dan ook rekening mee gehouden om problemen intern te voorkomen. De bewoners koken voor zichzelf en houden het gebouw en de omgeving schoon. Hierop wordt door het personeel toegezien en indien nodig worden de bewoners hierop aangesproken. In de slaapkamers slapen vier mensen in een kamer. Er zijn een soort huiskamers waar mensen rustig kunnen gaan zitten als ze daar behoefte aan hebben. Buiten zijn een sportveldje en een paar tafeltennistafels en er staan een heleboel fietsen die geschonken zijn door mensen uit Oss. Hiervan wordt veel gebruik gemaakt, al moeten de verkeersregels wel uitgelegd worden. Het contact met de omwonenden is goed. Zo helpen ze bij een tuinproject voor senioren, en hebben bewoners meegeholpen met een jeugdweek.
Door de medewerkers wordt vanaf het begin uitgelegd dat wij andere normen en waarden hebben. Zij maken ze wegwijs in de omgeving en bij de instanties en helpen bij het leren van onze taal. Jos benadrukt dat een goed contact met de gemeente, de politie en de omwonenden belangrijk is. Hij heeft dan ook regelmatig contact met de gemeente op het gebied van welzijn en veiligheid, en ook met de wijkagent. En hij wijst ook nog op de landelijke open dag van de COA op 24 september. Daar kunnen mensen zelf zien hoe daar de dagelijkse gang van zaken is.