Afbeelding

Eerste Hell's Higway Run trekt 1900 deelnemers

Algemeen

Meierijstad - Zo'n 1.900 deelnemers stormden vorige week vrijdag, zaterdag en zondag op de Vlagheide over het parcours van de eerste Hell's Higway Run. Er was veel lol, ondanks dat het evenement vrijdag met een hels scenario van start ging.

Tekst: Fieke van Doremalen
Foto's: Renée Krol-Roelants | Color & Black Fotografie

Tientallen kinderen en deelnemende leraren liepen vrijdagochtend brandwonden op nadat zij van een glijbaan, een van de obstakels op het parcours, waren gegleden. Dinsdag en donderdag zijn inloopavonden georganiseerd om gedupeerden bij te praten en vragen te beantwoorden. Ook de GGD is daarbij aanwezig. "Wij maken er onze oprechte excuses en daarnaast beantwoorden we vragen. De hamvraag is hoe dit heeft kunnen gebeuren en daar gaan we verder op in", vertelt Natascha Kleyn van de Hell's Highway Run. In een brief die dinsdag aan ouders en verzorgers van betrokkenen is gestuurd, trekt de organisatie de conclusie dat dit te wijten is aan een menselijke fout binnen de organisatie. 'Er stond een vijftal vaten van twintig liter op de berg. Deze vaten waren gevuld met groene zeep en water en zijn gebruikt voor het beter laten glijden van de glijbaan. De hoeveelheid zeep was ondergeschikt aan de hoeveelheid water. Deze vaten werden oorspronkelijk gebruikt voor vloeibaar vaatwasmiddel voor vaatwasmachines. Deze zijn door ons, voor gebruik, uitgespoeld. Naar aanleiding van het onderzoek van het RIVM is vast komen te staan dat de gebruikte zeep vermengd is geweest met een vloeibaar vaatafwasmiddel.'

Eén keer was genoeg'
Vrijdag om 9.30 uur is er nog niks aan de hand. Zo'n 1.000 leerlingen uit de regio betraden het parcours bij camping 't Goeie Leven in Eerde vrijdagochtend voor het eerst. De kinderen liepen onder begeleiding van leerkrachten en ouders de 5 kilometer lange run. Enthousiaste kinderen komen die ochtend na het laatste obstakel uit het water. "Ik vond het heel leuk en het was goed te doen'', concludeerde Jonas van Oers (11) enthousiast terwijl hij de finishstreep nog niet eens voorbij was. Niet iedereen vond het parcours zo meevallen als Jonas. "Ik vond het leuk maar ook eng", vertelt Mandy Ruiter (11) van groep 8 van basisschool 't Talent in Schijndel. "De glijbaan op het einde en het klimmen was best eng. Maar de glijbaan het water in vond ik uiteindelijk leuk. We gaan dadelijk weer naar huis, ik vond één keer wel genoeg", besluit ze. Leerkracht Christian van den Bosch is enthousiast. "Ik vind het echt een geweldig evenement", zegt hij. "Het is leuk om mee te doen en daarnaast krijgen kinderen beweging. We hebben de eerste ronde met z'n allen gelopen en zo konden we elkaar onderweg helpen. Je weet niet wat je na een obstakel allemaal tegenkomt dus dat kan eng zijn. De tweede ronde mogen ze zelf lopen." Duiker Raymond van Asseldonk van The Dutch Dive Academy uit Sint-Oedenrode komt even een kopje thee halen. "Ik lig al vanaf 9.00 uur in het water dus kreeg het een beetje koud." Het is de eerste keer dat hij bij zo'n evenement ondersteuning biedt. "Ik ben hier samen met mijn collega Arno Raaijmakers. Of ik zelf ook mee zou doen? Ik geloof niet dat ik dat volhoud", zegt hij met een lach.

Brandwonden
Al vrij snel beginnen de eerste berichten over kinderen en leraren die wonden hebben, door te druppelen. De organisatie laat weten dat kinderen zich die ochtend bij de EHBO-post op het terrein hebben gemeld, maar dat die kinderen inmiddels terug op school of thuis zijn. 's Middags reageren ouders massaal via Facebook na berichtgeving van de organisatie die schrijft dat er 'enkele gevallen van letsel hebben plaatsgevonden'. Zoals Rosemarie van Heertum-Serrano: "Sorry, maar ik was toevallig bij de huisartsenpost en dat waren niet enkele gevallen, maar tientallen. Ik heb de 'chemische' brandwonden zelf gezien. Jammer dat de media er zo laconiek over doet." De organisatie laat weten dat ze gebeurtenis betreurt, contact houdt met de ouders en dat een aantal obstakels meteen is gesloten.

Drie gemeenten verbinden
Om 14.00 uur opent burgemeester Eugster het evenement. Ze meldt de gebeurtenissen van die ochtend. "De akelige dingen die vanochtend zijn gebeurd, poetsen we niet weg. Kinderen moeten goed behandeld worden." Op dat moment kan er verder niet veel meer gedaan worden. "Maar in de hoofden is het niet weg. De organisatie is in goede handen, maar ondanks dat blijft het ontzettend vervelend." Er staat de deelnemers daarna een pittig parcours met 25 obstakels te wachten. Eugster: "De weg naar het paradijs begint in de hel. Maar laten we er een paradijselijk feest van maken." En dat gaat na de moeizame start. Het idee om als sportevenement drie gemeenten te verbinden, lukt wat Eugster betreft. "Dit is een historische plek. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het hier aangelegde vliegveld gebruikt door geallieerden. Er ligt veel geschiedenis op deze plek en daarom is het mooi dat er nu nieuwe geschiedenis ontstaat." Ze roemde de organisatie, ondernemers en 'andere creatievelingen' die zich inzetten om het evenement neer te zetten. Zaterdag en zondag, tijdens de familyrun vanwege Vaderdag, kon de run rekenen op nog eens 900 deelnemers, zo laat de organisatie weten. Over een tweede editie doet zij nog geen uitspraak. "Onder de huidige omstandigheden wordt er binnen de organisatie vooral nog niet gedacht aan een tweede editie. De kinderen hebben op dit moment onze prioriteit."

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding