Afbeelding

Roois Kultuur Kontakt organiseert: Concert Pythagoras Kwartet

Algemeen

Sint-Oedenrode - Op zondag 22 mei om 11.30 uur geeft het Pythagoras Kwartet een concert in De Knoptoren.

Dit strijkkwartet werd in 1999 opgericht door 4 musici die allen een exacte studie hadden afgerond (3x natuurkunde, 1x wiskunde) en vandaar ook de keuze voor Pythagoras als naamgever voor dit kwartet. De huidige leden van het strijkkwartet zijn Frederik Bas en Hein Otto Folkerts (viool), Hylke Hoogeveen (altviool) en Werner Marinelli (cello). Door omstandigheden kan Hylke de eerste helft van 2016 niet spelen en wordt door Lucas Hagemans vervangen.

Het kwartet repeteert frequent bij elkaar thuis, bestudeert elk werk zeer grondig en neemt ook nog regelmatig les om het kwartetspel naar een hoger niveau te brengen. Aan het einde van iedere repetitieperiode brengt het kwartet de werken graag ten gehore op een mooi podium. Eerder stonden werken van onder andere Mozart, Haydn, Dvorak en Brahms op de lessenaar. Maar ook de samenwerking met de acteur Herbert Platzer in een literair-muzikaal project en met de bariton Wim Ritzerfeld zijn het vermelden zeker waard.

Tijdens het concert op zondag 22 mei wordt het strijkkwartet "Der Tod und das Mädchen" van Franz Schubert uitgevoerd. Daarnaast zal het Pythagoras Kwartet het strijkkwartet nr. 1 van Rauchenecker ten gehore brengen. Deze Rauchenecker behoort tot de vergeten componisten terwijl zijn vele symfonieën , soloconcerten , koorwerken en kamermuziek tijdens zijn leven juist veel werden gespeeld en gewaardeerd. Het Pythagoras Kwartet wil deze "herontdekte" componist nu graag onder de aandacht brengen.

Kaarten zijn verkrijgbaar bij het VVV kantoor in Sint-Oedenrode en aan de kassa. Het Roois Kultuur Kontakt biedt jaarlijks een scala aan concerten aan, maar ook organiseert het lezingen. De evenementen worden voornamelijk gehouden in de Knoptoren en en in Mariëndael. Het geeft Sint-Oedenrode een zeer positieve impuls op het gebied van kunst, cultuur en literatuur. Ook dit concert past precies in het aanbod waar het Roois Kultuur Kontakt voor staat.