Jens, een jonge natuurwachter
Jens, een jonge natuurwachter

Jeugdnatuurwacht gaat weidevogels zoeken

Algemeen

Op zaterdag 16 april 2016 gaan de leden van Jeugdnatuurwacht De Populier op pad om weidevogels te zoeken. Ze gaan dan op bezoek bij de Rooise Weidevogelgroep Schijndelse Heide. Deze in Rooi zeer actieve groep van vrijwilligers kwam dit jaar landelijk in het nieuws omdat zij het eerste Nederlandse kievitsei van 2016 gevonden hebben.

De natuurwachters gaan samen met de weidevogelbeschermers het veld in om te speuren naar kieviten, wulpen en andere weidevogels. Ze mogen de telescopen en verrekijkers van de weidevogelgroep gebruiken om de vogels op het land en op hun nest goed te kunnen bekijken. Ook gaan ze zelf actief aan de slag om nesten van weidevogels te zoeken. Als een nest gevonden is wordt het met stokken gemarkeerd zodat de boeren er bij het bewerken van het land omheen kunnen werken. Dit alles gaan de kinderen deze morgen in het echt doen en bekijken. De weidevogelbeschermers zullen veel informatie verstrekken en ook laten zien hoe ze met moderne technieken, zoals GPS, via computer en smartphone de locatie van de gevonden nesten vastleggen.

De leden van de natuurwacht verzamelen 's morgens om 09:15 uur met de fiets op het parkeerterrein van restaurant De Rooise Boerderij, hoek Ollandseweg en Grote Doelenlaan. Van daar wordt gefietst naar het terrein waar de activiteit plaatsvindt. Na afloop komen de kinderen weer terug op het startpunt, waar ze ongeveer om 11:45 uur te verwachten zijn. Warme kleding en laarzen zijn belangrijk voor deze ochtend en regenkleding als dat nodig is. Als de kinderen een verrekijker en/of een vogelgids hebben kunnen ze deze ook meenemen.