Het centrum gaat stappen terug in de tijd maken.
Het centrum gaat stappen terug in de tijd maken.

Koster Brock herleeft

Algemeen

Sint-Oedenrode - Op donderdag 7 en vrijdag 8 april aanstaande gebeurt er in Sint-Oedenrode wat niemand voor mogelijk hield.

De Rooise koster Adriaan Cornelis Brock (1775-1834) herleeft opnieuw, dit jaar voor de 8ste keer. Op het Kerkplein wordt een standbeeld van hem geplaatst. Op donderdag 10 april verzamelt de helft van de groepen vijf van alle basisscholen zich om half tien op het Kerkplein, op vrijdag de andere helft. De kinderen zijn daar op uitnodiging van koster Brock. Tussen de manuscripten van koster Brock is een brief gevonden, waarin hij de Rooise kinderen van groep 5 uitnodigt om mee te zoeken naar de verborgen schatten. Als die schatten ontdekt zijn valt hem pas echt de eeuwige rust ten deel.

Het is zelfs mogelijk om hem hiervoor tijdelijk uit de dood op te wekken, zodat hij zelf mee kan zoeken en aanwijzingen kan geven. De verzamelde kinderen moeten al hun geestelijke krachten aanwenden om het standbeeld van koster Brock tot leven te wekken, want alleen die kracht kan de dood overwinnen. En jawel hoor, het standbeeld wordt langzaam maar zeker een mens van vlees en bloed. Als koster Brock eenmaal van de sokkel af is en met beide voeten op de grond staat, neemt hij de aanwezige kinderen in groepjes van 10 à 12 mee langs de plekken die hij nog (her)kent. Veel is verdwenen, het Sint Oden Rode van weleer is voor koster Brock schokkend veranderd. Hij is dan ook maar wat blij als hij her en der herkenningspunten ziet in het nieuwe Sint-Oedenrode. Dan leeft hij op en vertelt honderd uit. Tot zijn grote vreugde treft hij op diverse locaties de oorspronkelijke bewoners aan, hetgeen tot een hartelijk weerzien leidt, om het vervolgens uitvoerig te hebben over "vroeger"! Al wandelend door Rooi met koster Brock ontmoeten de kinderen in levende lijve onder andere Sint-Oda, smid v. d. Kamp en zijn vrouw, Bertje van Schijndel en Leentje van Oorschot, baron van Coehoorn, freule de Girard de Mielet van Coehoorn, de schout , een heuse veldwachter en zelfs muzikanten, marktkooplui, en vissers, waaronder Twanneke van den Oever en een heus viswijf. De organisatie nodigt iedereen uit om een kijkje te komen nemen bij de opening (beide dagen om 9.15 uur) en/of de sluiting van het evenement. (Beide dagen om 14.50 uur)