Wim van Meijl (l) en Jeanne Hendriks op het buurtbankje van de Kalmoes
Wim van Meijl (l) en Jeanne Hendriks op het buurtbankje van de Kalmoes

Geslaagde eerste burendag 'Kalmoes' onder stralende zon

Algemeen

Zaterdag 26 september werd voor de eerste keer een "burendag" gehouden voor de bewoners van de Kalmoes en aangrenzende woningen van de Kruidenlaan, totaal 30 woningen. De nationale burendag, gesponsord door het Oranjefonds, was aanleiding voor een nadere of nieuwe kennismaking met de buurtbewoners. Het feit dat nagenoeg iedereen aanwezig was, gaf aan dat het een schot in de roos was. Het pleintje vóór Kalmoes 18 was gezellig ingericht, zodat deze nadere kennismaking in een prettige ambiance kon plaatsvinden.

Wim van Meijl, als medeorganisator verwelkomde , in aanwezigheid van wethouder Jeanne Hendriks, zijn buurtgenoten. Hij benadrukte dat de maatschappelijke ontwikkelingen zodanig zijn dat mensen steeds meer voor zichzelf en hun naasten moeten zorgen. Ook de verantwoordelijkheid voor elkaar als buurtbewoners en voor de woonomgeving komt steeds meer bij de buurt te liggen. Deze ontwikkeling maakt het gewenst dat mensen elkaar ook kennen en weten van elkaar wat zij voor elkaar kunnen betekenen. Samen met de wethouder onthulde hij de "buurtbank", die binnenkort een definitief plekje krijgt in het plantsoentje aan de Kalmoes.

Hierna gingen de aanwezigen in vijf groepen uit elkaar voor een nadere kennismaking en om deel te nemen aan de buurtkwis. Vragen zoals: wie zijn nog de eerste bewoners – wie zijn originele Rooienaren, etc. zorgden voor de nodige hoofdbrekens. Na deze kwis, die alleen maar winnaars kende, werd er nog gezellig na gebuurt onder het genot van een hapje en drankje

Om kwart voor zes zorgde de frietwagen, dat niemand naar huis hoefde te gaan om te koken. De planning was dat de afsluiting rond halfzeven zou plaatsvinden. Uiteindelijk gingen de laatste bewoners pas rond tien uur naar huis. Dat was duidelijk een teken , dat het goed toeven was bij de buurtbank.

De reacties van de deelnemers waren zodanig dat deze eerste burendag ongetwijfeld een vervolg gaat krijgen. Binnenkort wordt er geëvalueerd en wordt duidelijk hoe dit vervolg er uit gaat zien.

Gezellig bijpraten met de buurt