Wil van Gerwen
Wil van Gerwen

De Politiek Dichterbij

Politiek

Sint-Oedenrode - In de rubriek "Politiek Dichterbij" geeft DeMooiRooiKrant maandelijks een raadslid de kans zich aan de lezers te presenteren. Deze maand: Raadslid Will van Gerwen raadslid DGS/BVT

door: Jan Verhagen

Je bent een echte Rooienaar.
"Zeker, ik ben geboren destijds op A186k in de Kloosterdreef. Ons huis stond tegenover de gracht en de muur van het nonnenklooster, het huidige kasteel-raadhuis. In 1955 werden op die plaats nieuwe huizen gebouwd en betrokken we als eerste bewoners een huis in de huidige Streepenstraat. Rooi is een mooi dorp met gemoedelijke mensen, die behulpzaam zijn en altijd gedag zeggen. Ik zou nergens anders willen wonen. Met een onderbreking van 4 jaar zit ik vanaf 1990 al 22 jaar in de actieve Rooise gemeentepolitiek."

Nou, zo lang in de Raad, hoe houd je dat vol.
"Kijk, een raadslid dient onder de burgers te zijn, moet weten wat er leeft bij de mensen. En…Wat de mensen belangrijk vinden is ook belangrijk. Er zijn wel eens raadsleden die wat minderwaardig doen als het kleine zaken betreft. Voor mij is elk probleem de moeite waard. Of het nu gaat om een losliggende tegel, een kapotte lantaarnpaal of de renovatie van een hele wijk om maar eens wat uitersten te noemen. Ik neem de burgers altijd serieus en merk telkens onder meer aan het grote aantal voorkeurstemmen dat mijn werkwijze gewaardeerd wordt. Ik werk met voldoening en dan kun je het in de raad lang volhouden."

Will van Gerwen staat bekend om zijn niet alledaagse manier van politiek bedrijven.
"Ik neem geen blad voor de mond en houd er al helemaal niet van om zaken onder het tapijt te schuiven. Nee is voor mij nee en ja is ja. Ik verfoei gesjoemel om weer anderen de hand boven het hoofd te houden. Zo was er in onze partij de afspraak: Geen wethouder van buitenaf en zeker niet uit de fusiegemeente. Vandaar mijn tegenstem. Maak ik een vergissing, dan geef ik dat grif toe. De politiek is een heel eind dood gemaakt. Neem de commissievergadering. Ze waren aantrekkelijk voor de bezoekers. Er kwam soms veel volk. Nu zie je niemand meer. De mensen begrijpen niet meer waar het over gaat. Voor de vergadering is er al een zogenaamd technisch beraad geweest, waar de raad informatie kan krijgen die de burger niet meer hoort. Waar ik ook een hekel aan heb? Aan het alsmaar zich verschuilen achter anderen en niet zelf durven beslissen. Er worden te veel dure externen ingeschakeld, waar we makkelijk zelf kunnen beslissen."

In een campagne adverteerde je eens met een struisvogel…..
"Om te laten zien hoe het niet moet. Een struisvogel steekt de kop in het zand, sluit zich af voor de buitenwereld, hoort en ziet dus niets en leeft in zijn eigen wereld. Ik zoek contact met de mensen, met mijn kiezers. En ik neem dan mijn eigen standpunt in. Struisvogels vertonen ook een soort kuddegedrag. Daaraan heb ik echt een hekel."

Lees meer in DeMooiRooiKrant van deze week