Archief
Archief

CDA Rooi vraagt aandacht voor eenzaamheid

Politiek

Eenzaamheid is één van de grote sociale problemen van deze tijd. Daarom doet CDA Rooi in samenwerking met de CDA's in Schijndel en Veghel deze week mee met de Week tegen Eenzaamheid. In deze week wil het CDA mensen inspireren om met elkaar het gesprek te voeren over wat eenzaamheid is en wat we hier samen aan kunnen doen. Daarom plakten ze in heel Meierijstad i.o. posters op die mensen aan het denken moeten zetten.

Het CDA vindt dat we er samen voor moeten zorgen dat er een samenleving ontstaat waar iedereen het gevoel heeft erbij te horen. Volgens Coalitie Erbij, de initiatiefnemer van de week tegen de eenzaamheid, zijn het vooral de kleine dingen die het doen. Een buurvrouw uitnodigen voor een kopje koffie of een keer boodschappen voor iemand meenemen kan iemand al een steuntje in de rug geven. Via www.eenzaam.nl vindt u meer informatie over hoe u iemand anders kunt helpen. Uit onderzoek blijkt dat 38% van de Nederlanders in meerdere of mindere mate eenzaamheidsgevoelens heeft. Eenzaamheid leeft niet alleen onder ouderen die nauwelijks tot geen bezoek krijgen, maar ook onder kinderen die gepest worden op school.

Eenzaamheid leidt tot nadelige gevolgen voor gezondheid, geluk en welbevinden van mensen. De dubbele vergrijzing en de ingrijpende bezuinigingsmaatregelen in de zorg brengen extra risico's op vereenzaming met zich mee. In november vorig jaar zette CDA Rooi daarom dit thema al hoog op de politieke agenda.  CDA Rooi stelde voor om samen met maatschappelijke organisaties en vrijwilligers eenzaamheid aan te pakken. Vanuit een gedeelde opvatting over eenzaamheid, gericht op een lokale aanpak en met als doel het voorkomen en terugdringen van vereenzaming. Tijdens de eerste bijeenkomst van de gemeentelijke Dialoogtafel zorg dit voorjaar vond het thema eenzaamheid veel weerklank bij alle aanwezigen. CDA Rooi blijft zich inzetten voor dit belangrijke thema. Samen sterk, ook in het voorkomen en terugdringen van eenzaamheid!