Ger Brouwer
Ger Brouwer

De Politiek Dichterbij

Politiek

In de rubriek "De Politiek Dichterbij" geeft DeMooiRooiKrant maandelijks een raadslid de kans zich aan de lezers te presenteren. Deze week: Ger Brouwer, raadslid CDA

Door: Henk Quinten.

We gaan maar meteen verder met je hobby's.
"Eigenlijk hebben kleine huisdieren zoals konijnen, kippen en duiven al 50 jaar mijn interesse. In het begin zelf allerlei dieren gehad, maar door tijdsgebrek nu zelf geen dieren meer. Wel zit ik nog in allerlei commissies; ik zit in de pr-commissie van KLN (kleine huisdieren), ben voorzitter van de pr-commissie N.B.Sierduiven. Binnen de KBO ben ik ook heel druk bezig; Ik ben al enkele jaren hoofdredacteur voor KBO afd. Senioren Rooi. Ook ben ik al 20 jaar redacteur voor het Kaderblad Brabant. Voor Senior Rooi maak ik bijvoorbeeld ook de kruiswoordpuzzels.
Verder doe ik nu al ruim drie jaar Het Sociaal Spreekuur (Odendael). Eerst samen met Henk Geerts, maar gelukkig zijn we nu met enkele mensen meer, zodat ik niet meer elke woensdag aan de beurt ben. Verder ben ik vanuit KBO ook nog Vrijwillig Ouder Adviseur. Ik probeer zoveel mogelijk mensen te helpen met hun vragen en problemen. Ik moet hierbij wel opletten dat er geen conflict komt met het raadslidmaatschap. Als ik daar aan twijfel kan ik de mensen gelukkig doorsturen naar een andere adviseur. Daarnaast ben ik ook vanuit het CNV nog op allerlei gebieden bezig: als Coördinator Belasting Service Oost Brabant. Ik heb daarvoor een aantal cursussen gevolgd. Als coördinator stuur ik nu ± 50 mensen aan, die leden kunnen helpen met allerlei belasting beslommeringen. Aan nieuwe mensen kan ik ook lesgeven. En ook voor de na-service kan men bij mij aankloppen. Ook houd ik me nu bezig met het invullen van belastingformulieren voor Polen en Tsjechen en ik geef les aan CNV-invullers. Verder heb ik nog zitting in een Internationale Vakbondsraad; hierin zijn opgenomen het CNV, FNV en (vanuit Duitsland ) DGB. Hier houden we ons bezig met grensoverschrijdende problemen. Tot slot ben ik ook nog actief binnen het CDA, bijvoorbeeld met betrekking tot de Statenverkiezingen en ik heb zitting in de buitenlandcommissie."

Ger, als ik dit zo allemaal overzie, heb jij een dagtaak aan al je hobby's. Toch moet er ook nog tijd zijn voor het raadslidmaatschap.
"Klopt, ik ben daar minsten 1½ dag per week mee bezig. Gelukkig zit ik met meer mensen in de fractie, en we hebben onderling de taken goed verdeeld. Toch moet je er wel voor zorgen dat je niet alleen van je eigen "portefeuille" op de hoogte bent, maar dat je ook de andere zaken in de gaten houdt. Het lijkt me dan ook erg moeilijk om bijvoorbeeld in een één-mans-fractie alles goed bij te kunnen houden. Je moet dan zowel het sociale- als het samenlevings- als het financiële aspect in de gaten houden. Binnen de CDA-fractie houd ik me voornamelijk bezig met -WMO, sociale zaken –transities –integratie -participatie."

Ben je 24 uur per dag raadslid?
"Volmondig 'ja'! Mensen kunnen mij altijd aanspreken en ik heb altijd een gewillig oor. De afgelopen week was ik in Polen (vakantie) en zelfs toen heb ik nog een aantal mailtjes beantwoord. Je kunt de mensen niet in de kou laten staan, en ook je eigen fractie moet je steeds blijven ondersteunen."

Hoe is je politieke carrière tot nu toe verlopen?
"Ik heb vroeger in Grave gewoond en ben daar in de politiek beland. Van 1982 tot 1990 ben ik daar eerst 4 jaar raadslid geweest en daarna nog 4 jaar fractievoorzitter. Daarna naar Sint-Oedenrode verhuisd en daar van 1994 tot 1998 raadslid geweest. Als commissielid hadden vooral sociale zaken en uitkeringszaken mijn grote aandacht. In de vorige raadsperiode heb ik de plaats ingenomen van Wiel Sporken. Binnen de fractie hebben vooral de sociale aspecten mijn aandacht."

Hoe zit het verder met je politieke ambities?
"Deze zijn niet los te zien van de fusie Meierijstad. Bestuurlijk is er al een commissie gevormd die de fusie gaat voorbereiden. Hierin hebben de drie besturen elk 2 afgevaardigden en deze staat onder leiding van een onafhankelijke voorzitter. Natuurlijk is er op dit moment ook al veel onderling overleg binnen de fracties. Ook andere politieke partijen gaan dezelfde weg. Kijk maar naar VVD, SP, D66 e.a. Als er eind 2016 verkiezingen komen zal het CDA zich als één lijst presenteren, zullen we gezamenlijk campagne voeren en met één programma komen. Natuurlijk wil ik daarin een rol vervullen, maar hoe de hazen gaan lopen is nu nog niet duidelijk. Ook de achterban zal hierin een belangrijke rol gaan spelen. Het blijft nu nog een beetje koffiedik kijken; hoe worden straks de poppetjes neergezet, hoe gaan de commissies eruit zien etc. Ik wil wel mee blijven doen! Wel inbreng hebben in de campagne en het programma. Maar mijn leeftijd gaat natuurlijk ook een rol spelen."

Hoe kan Rooi zich straks nog profileren binnen één fractie?
"We moeten ons sterk maken voor een lijst waar herkenbare mensen uit de verschillende kerkdorpen op staan. Ook zullen de dorpsraden en de wijkraden een belangrijke taak krijgen. Van hun zal de ondersteuning moeten komen en wij zullen daar heel goed naar moeten luisteren."

In verband met de foto: wat is jouw mooiste plekje en waarom.
"Ik heb daar best wel over na moeten denken, er zijn zoveel mooie plekjes in Rooi. Ik ben toch uitgekomen bij de Kinderboerderij in park Kienehoef. Waarom? Omdat ik het erg belangrijk vind dat kinderen kennis maken met dieren. "Levend Erfgoed" is erg belangrijk. En een kinderboerderij kan daar een grote rol in spelen, nee, móét daar een grote rol in spelen."