Afbeelding

Uit je sociaal isolement door Inloop 23+

Algemeen

Sint-Oedenrode - Je voelt je alleen, ellendig alleen. Je schaamt je om je problemen. Vooral om je financiële problemen. Sinds een paar jaar gaat het alleen maar bergafwaarts. Van de ene hulpinstantie hobbel je naar de andere. Op straat lijkt iedereen gelukkig, behalve jij. Maar is dat ook zo? De werkelijkheid is anders. Meer – veel meer – mensen leven in een isolement. Er uit komen vergt kracht. Praten met lotgenoten en het opbouwen van een netwerk helpt daarbij. Daarom bestaat Inloop 23+.

Rob Pennings, Rick van den Eerden en Rien van de Sande hebben zo hun eigen besognes. Ze werken er hard aan om het leven mooier te laten zijn. Alle drie deze Rooienaren zijn graag bij de Inloop 23+. Ze zijn het samen eens: 'Er naartoe gaan is even een drempel, maar het helpt ons stappen te maken in de goede richting.' Nu zijn ze de kartrekkers van de bijeenkomst. Als ervaringsdeskundigen proberen ze lotgenoten uit hun isolement te trekken.

Inloop 23+ vindt iedere maandag plaats. Van 11 tot 15 uur in Mariëndael. Onder het motto 'niets moet' mag iedereen die wil er vrijblijvend binnenlopen, op welk tijdstip ook. Voor een babbeltje, een spelletje kaarten of gewoon om er te zijn. "Bij Inloop 23+ kom je er achter dat er meer mensen zijn met dezelfde problemen als jijzelf. Het is fijn om eens met personen te praten die je begrijpen", vertelt Rob. Rick vult aan: "Het moet als opstapje dienen om weer een netwerk op te bouwen in de maatschappij. 'Onder de mensen komen' is heel belangrijk. Dan voel je je minder alleen." Rick, Rien en Rob zetten zich in als vrijwilliger. Ze komen uit een diep dal, maar voelen zich fijn dat ze anderen kunnen helpen. Rob: "Wellicht kunnen we mensen stimuleren om in een later stadium ook vrijwilligerswerk te doen. Dan voel je je weer nuttig in de maatschappij. Het geeft je meer eigenwaarde."

"Voorheen moesten we naar Veghel. Tot mijn verbazing zag ik daar veel mensen uit Rooi. Dat is best gek, omdat je eerst dacht alleen te zijn met je problemen", weet Rien nog goed. "Daarom is het goed dat er een Inloop in Rooi is. Hopelijk spreken we mensen aan en kunnen we ze over de drempel krijgen. De eerste stap is het moeilijkst, maar uit ervaring weet ik dat ik het een goede stap is." Met de Inloop 23+ proberen de heren ook een beetje een taboe te doorbreken. Rien: "Het mag best meer bespreekbaar worden gemaakt. Zoals gezegd, er zitten meer mensen in een isolement dan je denkt."