Het Rooise gemeentehuis
Het Rooise gemeentehuis

Uitvoering Huishoudelijke Hulp Toelage

Politiek

In 2015 en 2016 bestaat de landelijke regeling Huishoudelijke Hulp Toelage (HHT). Die is bedoeld om werkgelegenheid voor huishoudelijk werk te behouden nu die ondersteuning via de Wmo veranderd is. Met HHT krijgen inwoners hulp voor een kleine eigen bijdrage per uur. De colleges van de gemeenten Bernheze, Boekel, Boxmeer, Landerd, Oss, St. Anthonis, Sint-Oedenrode en Veghel hebben op dinsdag 21 april 2015 een besluit genomen over de uitvoering van HHT in deze regio.

Welke inwoners kunnen HHT aanvragen?
Om in aanmerking te komen voor HHT moeten inwoners aan één van deze voorwaarden voldoen:
De inwoner is 75 jaar of ouder;
De inwoner heeft recht op huishoudelijke hulp via de Wmo, maar maakt daar geen gebruik van vanwege de hoge eigen bijdrage;
De inwoner maakt gebruik van een voorziening via Wmo, WLZ of ziektekostenverzekering zoals verpleging, verzorging, woningaanpassing, rolstoel, vervoer, begeleiding of huishoudelijke verzorging; 
De inwoner is wekelijks actief als mantelzorger in de ondersteuning van mensen.
Inwoners kunnen HHT aanvragen bij een zorgaanbieder in hun gemeente die ook huishoudelijke hulp via de Wmo verzorgt. Met die zorgaanbieder sluit de inwoner een contract voor HHT.

Wat kost HHT voor inwoners?
Een inwoner krijgt maximaal 3 uur HHT per week. Dat is 150 uur per jaar. De gemeente betaalt € 15,00 per uur aan de zorgaanbieder. De eigen bijdrage hangt af van het uurtarief van de zorgaanbieder. Een voorbeeld: het uurtarief van de zorgaanbieder is € 22,50. Daarvan vergoedt de gemeente € 15,00. De eigen bijdrage voor de inwoner is dan € 7,50 per uur.